Dette betyr ingrediensene

Hva betyr egentlig søtstoff, aroma og surhetsregulerende middel?

Hva betyr pasteurisert og homogenisert? Hva er egentlig aroma? Og er bestrålt krydder farlig?

IKKE AKKURAT HJEMMELAGET: Du har kanskje ikke så mye fargestoff, surhetsregulerende middel og søtstoff liggende i kjøkkenskapet. Men disse er gjengangere på ferdigmat og drikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE AKKURAT HJEMMELAGET: Du har kanskje ikke så mye fargestoff, surhetsregulerende middel og søtstoff liggende i kjøkkenskapet. Men disse er gjengangere på ferdigmat og drikke. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

DinSide har tidligere fortalt deg hvordan man leser en ingrediensliste.

Men én ting er å forstå hvordan man leser den, noe annet er å forstå hva som faktisk står der. For industrielt produsert mat inneholder langt flere uttrykk og ingredienser enn de vi er vant med fra kjøkkenet.

Her er noen av de mest brukte, i alfabetisk rekkefølge.

Les også: Slik avslører du matjuks i matbutikken – lær deg å lese en ingrediensliste

Aroma

Stoffer som legges til for å gi en bestemt smak og/eller lukt. Det er ikke noe krav til at stoffene angis på pakken, med mindre de kan fremkalle allergi. Stoffene kan være naturlige, for eksempel kjøttsmak fra soya, eller syntetiske, som vaniljesmak fra vanillin.

Aseptisk tappet

At noe er aseptisk betyr at det er fritt for mikrober, altså sterilt. At noe er aseptisk tappet betyr at et sterilt produkt ble tappet på sterilt utstyr, som dermed gjør innholdet sterilt inntil det åpnes.

Bestrålt krydder

"Blir du bekymret om du ser krydder som er merket med bestrålt? Det skal du ikke bli" lover Mattilsynet på det offentlige nettstedet Matportalen.no. De primitive forholdene rundt mye av krydderproduksjonen skal utgjøre en fare for smitte, og å bestråle krydder med gamma-, røntgen- eller elektronstråler skal være det beste forsvar uten å ødelegge smaken, ifølge tilsynet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer