Skattemeldingen 2018:

Hva betyr postene i skattemeldingen?

Sliter du med å forstå de forskjellige postene i skattemeldingen? Her finner du svar.

HVA BETYR POSTENE? På Skatteetatens nettsider finner du forklart hva de enkelte postene betyr. Foto: Per Ervland
HVA BETYR POSTENE? På Skatteetatens nettsider finner du forklart hva de enkelte postene betyr. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Når skattemeldingen dukker opp tidlig i april, er det fort gjort å bare se på den foreløpige beregningen som viser om du har skatt til gode eller skylder restskatt.

Husk at det er ditt ansvar å sjekke at du betaler riktig beløp i skatt hvert år - og at det kan gi deg mer skatt tilbake å dobbeltsjekke at alle fradrag er kommet med, og at tallene som er oppgitt i de forskjellige postene er riktige.

Men da gjelder det å forstå hva disse postene faktisk betyr.

Hva betyr postene?

Enkelte poster er nye fra og med skatteåret 2018, men er det ikke skjedd store endringer i livet ditt, vil veldig mange av de samme fradragene gjelde på årets skattemelding som året før. Her kan du få en pekepinn på hvilke fradrag du har krav på.

For å sjekke om alle tall er riktige, lønner det seg å finne frem årsoppgaver fra kommune, bank og arbeidsgiver, som viser eksempelvis hva du har betalt for barnehageplassen, hvor mye du har i gjeld og hva inntekten din var for 2018.

Stemmer ikke tallene i skattemeldingen med de som er oppgitt i årsmeldingen, gjør du endringer i den aktuelle posten.

Hos Skatteetaten kan du enten søke opp et emne for å finne ut hvilken post du skal føre opplysninger inn i, eller søke opp hva de forskjellige postene betyr.

Klikker du på en post hos Skatteetatens hjelpesider, kan du blant annet se om den er aktuell for deg.
Klikker du på en post hos Skatteetatens hjelpesider, kan du blant annet se om den er aktuell for deg. Vis mer

Her får du en god forklaring både på hva en hovedpost inneholder av informasjon, og hva de spesifikke underpostene sier noe om. Trykker du deg inn på en underpost, kan du se om den gjelder deg og få mer detaljert informasjon om hvordan den føres i skattemeldingen.

Eksempelvis vil postene under 2.1 Lønn og tilsvarende ytelser gjelde inntektsposter som lønn, sykepenger, arbeidsavklaringspenger, overskudd på godtgjørelser, dagpenger, inntekt dagmamma og familiebarnehage i eget hjem og annen arbeidsinntekt.

Ikke fått med alle postene?

Fristen for levering av skattemeldingen er som kjent 30. april, og har du ingen endringer, trenger du ikke å levere.

Sliter du fortsatt med å forstå om alt som står der er riktig, kan du velge å gi noen andre tilgang til å sjekke skattemeldingen din, for eksempel en privatperson du stoler på. Dette gjør du ved å delegere rettigheten til vedkommende i Altinn.

Skatteetaten anbefaler dessuten at du kontakter dem på chat, på Facebook-sida deres, Skatten min, eller på telefon, om du har spørsmål til utfyllingen.

Skulle du oppleve at noe er feil etter at fristen er gått ut den 30. april, har du faktisk hele tre år på deg til endre opplysninger i skattemeldingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer