Hva betyr smilefjes fra Mattilsynet?

Er et smilefjes på døra til spisestedet egentlig en god nok indikasjon på at det er rent?

SMILEFJES PÅ DØRA: Disse rapportene begynner å dukke opp på døra til norske spisesteder, etter at Mattilsynet startet opp den såkalte smilefjesordningen etter nyttår. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SMILEFJES PÅ DØRA: Disse rapportene begynner å dukke opp på døra til norske spisesteder, etter at Mattilsynet startet opp den såkalte smilefjesordningen etter nyttår. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært ute og spist etter nyttår, har du kanskje oppdaget rapportene fra Mattilsynet som nå dukker opp på restaurant- og kafédører landet over:

1. januar innførte nemlig Mattilsynet den såkalte smilefjesordningen, som går ut på å informere forbrukerne om de hygieniske forholdene ved et serveringssted.

Men hvor mye sier egentlig et smilefjes om hvordan hygienen er på et spisested?

LES OGSÅ: Derfor bør du lese ingredienslista på matvarene du kjøper

Her finner du alle smilefjesene

Etter at ordningen ble innført, har Mattilsynet så langt besøkt 2.500 spisesteder, av mer enn 8.000 spisesteder som er omfattet av ordningen.

- Alle virksomheter skal være besøkt første gang innen utgangen av august. I begynnelsen av mars har 2.500 spisesteder hatt besøk, forteller Atle Wold ved seksjon hygiene og drikkevann til Dinside.

Etter besøk av Mattilsynet, skal rapporten opp på døra umiddelbart, med enten smilefjes, strekmunn eller surmunn.

- Smilefjesrapporten avleveres på stedet og skal henges opp straks den er mottatt. Opphenging av rapport er ett av de 25 kontrollpunktene som inngår i tilsynsbesøket. Virksomheten kan unnlate å henge opp rapporten, men vil da kunne oppleve at neste tilsynsbesøk resulterer i surmunn, sier Wold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer