Hva betyr smilefjes fra Mattilsynet?

Er et smilefjes på døra til spisestedet egentlig en god nok indikasjon på at det er rent?

SMILEFJES PÅ DØRA: Disse rapportene begynner å dukke opp på døra til norske spisesteder, etter at Mattilsynet startet opp den såkalte smilefjesordningen etter nyttår. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
SMILEFJES PÅ DØRA: Disse rapportene begynner å dukke opp på døra til norske spisesteder, etter at Mattilsynet startet opp den såkalte smilefjesordningen etter nyttår. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du vært ute og spist etter nyttår, har du kanskje oppdaget rapportene fra Mattilsynet som nå dukker opp på restaurant- og kafédører landet over:

1. januar innførte nemlig Mattilsynet den såkalte smilefjesordningen, som går ut på å informere forbrukerne om de hygieniske forholdene ved et serveringssted.

Men hvor mye sier egentlig et smilefjes om hvordan hygienen er på et spisested?

LES OGSÅ: Derfor bør du lese ingredienslista på matvarene du kjøper

Her finner du alle smilefjesene

Foto: MATTILSYNET
Foto: MATTILSYNET Vis mer


Etter at ordningen ble innført, har Mattilsynet så langt besøkt 2.500 spisesteder, av mer enn 8.000 spisesteder som er omfattet av ordningen.

- Alle virksomheter skal være besøkt første gang innen utgangen av august. I begynnelsen av mars har 2.500 spisesteder hatt besøk, forteller Atle Wold ved seksjon hygiene og drikkevann til Dinside.

Etter besøk av Mattilsynet, skal rapporten opp på døra umiddelbart, med enten smilefjes, strekmunn eller surmunn.

- Smilefjesrapporten avleveres på stedet og skal henges opp straks den er mottatt. Opphenging av rapport er ett av de 25 kontrollpunktene som inngår i tilsynsbesøket. Virksomheten kan unnlate å henge opp rapporten, men vil da kunne oppleve at neste tilsynsbesøk resulterer i surmunn, sier Wold.

LES OGSÅ: Skal bestikket stå med skaftet opp eller ned i oppvaskmaskina?

Her kan du sjekke de kontrollerte spisestedene

Fem virkedager etter besøket vil rapporten bli lagt ut på nett hos Mattilsynet og gjort tilgjengelig for alle gjennom åpne data.

SURMUNN: Slett ikke alle spisesteder får gode tilbakemeldinger på hygienen, som denne kebabsjappa i Oslo.
SURMUNN: Slett ikke alle spisesteder får gode tilbakemeldinger på hygienen, som denne kebabsjappa i Oslo. Vis mer


Her kan du gå inn selv og sjekke om ditt faste spisested har blitt kontrollert, og hvordan det gikk. Du får blant annet informasjon om rutiner for rengjøring, oppbevaring av mat og forurensningsfare.

- Når en bedrift har hatt en inspeksjon, og har fått et smilefjes på døra - hvor lenge er dette smilefjeset «gyldig»?

- Smilefjesrapporten er gyldig til de får en ny tilsynsrapport. I oppstartfasen er det lagt inn en frekvens på 8 måneder mellom hvert besøk, forteller Wold.

Sur munn = alvorlige mangler

Tror du smilefjesordningen har noe for seg?

(Avsluttet)
Ja, det blir lett å se om et spisested har god nok hygiene.(59%) 636
Tja, det er jo ingen garanti for god hygiene.(30%) 329
Nei, dette tror jeg ikke har noe for seg.(11%) 118
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Som man kan se ved å gå inn i oversikten over kontrollerte smilefjes, er det en del spisesteder som får enten strekmunn eller sur munn.

- Kan disse gjøre noe for å bli kontrollert på nytt, og få muligheten til å oppnå et smileansikt?

- Har serveringsvirksomheten fått surmunn er manglene så alvorlige at Mattilsynet vil følge opp saken ved krav om retting og obligatorisk ny inspeksjon. Denne inspeksjonen må finansieres av serveringsstedet, forteller Wold.

Han legger til at når konklusjonen er strekmunn, vil serveringsstedet måtte leve med den konklusjonen inntil forholdet er rettet og nytt tilsyn eventuelt foretatt. Og ingen serveringsvirksomhet har rett til nytt besøk kun for å endre smilefjessymbolet.

Er smilefjesordningen nyttig?

Så kan man spørre seg om et smilefjes på døra er godt nok for å vite om hygienen resten av året er på plass - og ikke bare tilfeldigvis den dagen mattilsynet stakk innom. Dét mener mattilsynet.

Atle Wold sier til Dinside at kontrollen tar utgangspunkt i 25 sentrale krav i regelverket som alle gjelder mattrygghet, inkludert organisering og styring av arbeidet med innkjøp, bearbeiding og omsetning av mat og drikke.

- Gjennom styringskravene kan vi på sett og vis bedømme virksomheten både i fortid, nåtid og fremtid. Inspektørene greier å skille mellom hva som er hendelige uhell og systematisk rot, hevder Wold.

Også Forbrukerrådet er godt fornøyd med ordningen.

- Det er en veldig god ordning som vil gjøre livet enklere når vi skal ut og spise. Vi vil helst slippe å gå på steder der hygienen er for dårlig eller maten ikke oppbevares på forsvarlig måte, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for produktsikkerhet, mat og handel i Forbrukerrådet.

Han sier videre at erfaringene med ordningen både fra Danmark og fra Midt-Norge viser at andelen spisesteder som får gode resultater øker.

- Da virker ordningen etter hensikten, påpeker Instefjord.

Han etterlyser at ordningen også skal gjelde for gatekjøkken, grillbarer og bensinstasjoner.

- I fjor sommer ble det gjort tilsyn med 49 gatekjøkken i Oslo der 6 virksomheter ble stengt og så mange som 28 fikk pålegg om forbedringer. Det viser viktigheten av tettere oppfølging av også gatekjøkken, sier Instefjord.

LES OGSÅ: Er det farlig å bruke teflon?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer