Hva bør du vite om kredittvurdering?

Kreditt og personopplysningsbyråer gir informasjon om din kredittverdighet. Hva kan de egentlig samle inn, hvem får se på opplysningene, og hvordan skal du få rettet eventuelle feil?

Publisert

Kredittopplysningsbyråer hjelper banker og andre finansieringsforetak å avgjøre om du bør få det lånet du har søkt om. Når du kredittsjekkes kan byråene gi opplysninger om deg fra inntil tre år tilbake. Kanskje greit å være klar over hvis du har betalingsproblemer og er fristet til å hoppe over noen innbetalinger...

Kredittopplysningsbyråene kan samle inn, registrere og bruke opplysninger fra:folkeregisteretbrønnøysundregistreneelektronisk grunnbokinkassosakerdommer i pengekrav saker.

En viktig begrensning er at det ikke er tillatt å registrere omtvistede fordringer, for eksempel fordringer som du har hevdet ikke er reelle, eller bestrider størrelsen på. En dom i forliksrådet vil ofte være resultatet av en omtvistet fordring, og skal derfor ikke registreres.

For å unngå en betalingsanmerkning på et omstridt krav, bør du altså si i fra så fort som mulig for å hindre at det blir registrert.

Hvor lenge kan opplysningene lagres?

Personregisterloven sier at opplysningene som hovedregel ikke skal være eldre enn tre år. Fordringene skal også slettes fra registeret innen ett år etter at fordringen er gjort opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer