Hva bør man studere?

Søke på studier 15. april? Sjekk hvilke yrker som kan sikre deg jobb i fremtiden.

USIKKER PÅ JOBBVALG? Det lønner seg ifølge ekspertene å ta utdanning, enten høyere utdanning eller fagbrev. Og innen noen bransjer er jobbmulighetene ekstra store. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
USIKKER PÅ JOBBVALG? Det lønner seg ifølge ekspertene å ta utdanning, enten høyere utdanning eller fagbrev. Og innen noen bransjer er jobbmulighetene ekstra store. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søknadsfristen til høyere utdanning nærmer seg med stormskritt, men slett ikke alle vetat de vil bli sykepleier, jurist eller fysioterapeut.

Gjelder dette deg, samtidig som du ønsker å velge et yrke med gode sjanser for å få jobb etter endte studier?

Vi har spurt tre eksperter om hvilke yrker de vil advare mot, og hvilke det kan være smart å velge med tanke på framtidens arbeidsmarked.

LES OGSÅ: Slik bedrer du jobbsjansene dine

Høyere utdanning lønner seg

Én ting er samtlige eksperter vi har snakket med, enige om: Det blir stadig viktigere med høyere utdanning, generelt. Samtidig er det større konkurranse innen enkelte retninger.

- Vi ser at det er noe større konkurranse om jobbene blant folk som tar humanistiske fag, samfunnsvitenskap og økonomi og administrasjon, og framskrivinger tyder på at konkurransen om jobbene her vil kunne bli enda sterkere framover, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i NAVs utredningsseksjon.

Også kompetansedirektør Are Turmo i NHO ser liknende tendenser.

- For kandidater med høyere utdanning har det lenge vært en trend at studenter innen humanistiske fag bruker lengre tid på å komme ut i relevant arbeid etter endt utdanning, sier han. Han legger til at det i Norge er relativt mange, sammenliknet med mange andre land, som velger ulike samfunnsfag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer