Hva er det hun sier?

Les om kvinners fire kommunikasjonsstrategier, og lær hvordan du knekker koden.

Publisert
Sist oppdatert

Av Sture Skoglund
Frilansjournalist

Det er et velkjent fakta at hvis man spør en mann om hva klokka er, så vil han kikke på klokka, men spør du en kvinne om det samme vil hun fortelle deg om det nydelige diamantkjedet hun så i butikkvinduet på lørdag.

Med andre ord: Man får et enkelt fra svar menn - men aldri fra kvinner. På tross av dette sier alltid kvinner at "menn kan ikke kommunisere".

Siden de fleste menn er i stand til å snakke sammen og utveksle informasjon på en logisk og effektiv måte har vi problemer med å forstå hvorfor kvinner snakker da på en måte vi ikke skjønner noe av.

Hvis du tar en nærmere titt på dette, vil finne ut at dette er typisk jenteting. Det viser seg at når kvinner sier "menn kan ikke kommunisere", så mener de egentlig "menn kan ikke kommunisere på samme måte som kvinner".

La oss ta en titt på de fire "kommunikasjonsstrategiene" kvinner bruker, og hvordan man kan knekke koden.

1) Kvinner sier aldri hva de egentlig mener
I stedet for å henvise direkte til ett poeng, eller stille ett spørsmål (som menn gjør), vil en kvinne gå rundt grøten, og forvente at menn på en eller annen måte tolker seg frem til hva de egentlig vil, eller trenger.

For henne er denne indirekte væremåten en livsstil. En kvinne vil heller snakke og snakke og snakke og la menn gjette hva hun egentlig vil i steden for å komme til poenget.

Her er noen eksempler:

* Når hun sier "det er ditt valg" mener hun egentlig "Du bør vite hva jeg vil ha, og du bør gi meg det med en gang".

* Når hun sier "bare gjør hva du vil" så mener hun egentlig "jeg vil ikke at du skal gjøre dette, og du kommer til å betale dyrt for det senere".

* Når hun sier "jeg bryr meg ikke om hvordan mannen ser ut så lenge han er hyggelig" mener hun egentlig "gitt at han har masse penger og en jobb som gjør alle mine venninner sjalu".

Kvinner kaller dette kommunikasjon

2) Kvinner fokuserer på å snakke og ikke på å finne løsninger
Siden kvinner ikke er vant til å få ting gjort, vil de heller snakke om ting enn å finne løsninger til problemene. Videre har kvinner en forestilling om at problemer kan løses bare ved å snakke om dem. Så i stedet for å ta beslutninger vil de liste opp alternativer i det vide og brede, søke råd fra hele verden - bare for å toe sine hender. Etter hvert gir de som regel opp og begynner å klage.

Når det endelig er på tide å ta en beslutning, vil kvinnen snu seg mot mannen. Dersom han velger feil - som betyr en løsning hun ikke vil ha - vil hun sutre og klage og straffe han for at han ikke skjønte hva hun egentlig ville ha (og selvsagt sier hun aldri hvorfor hun sutrer og klager).

Kvinner kaller dette kommunikasjon.

3- Kvinner tenker med følelsene
Fordi kvinner er styrt av hormoner, er det kvinnelige tankemønsteret godt skilt fra logikk. Kvinner elsker å dvele ved følelser og inntrykk - dette er grunnen til at deres oppførsel ofte er irrasjonell, følelsesladet og uforståelig. De tenker og snakker med østrogen.

Som om dette ikke var nok, har kvinner en tendens til å tenke i to retninger samtidig. Disse er som regel vidt forskjellige fra hverandre, og dermed blir ingenting gjort. De vil ofte si en ting, gjøre noe stikk motsatt, eller ta alt ut av sin naturlige sammenheng og ta en beslutning basert på følelser.

La oss ta et eksempel, dersom en mann sier til en kvinne, "Så fin du var på håret" vil hun kanskje svare "Likte du det ikke før, da? Du synes jeg er stygg, du. Du er flau over meg er du ikke?"

Kvinner kaller dette kommunikasjon

4) Kvinner forventer at menn skal være tankelesere
Enhver kvinne vil fortelle deg at du skal "vite" hva hun liker i senga, hvor hun vil gå, hva hun vil gjøre etc., uten at hun noen gang har kommunisert dette verbalt. Hvis han ikke vet dette, bryr han seg ikke om henne i det hele tatt.

Kvinner kaller dette kommunikasjon.

To forskjellige måter å kommunisere på
Det virker som om forskjellene i måten menn og kvinner kommuniserer på er genetisk bestemt, det ville være enkelt å bare dra på skuldrene og si "hurra for forskjellene".

Problemet er at vi lever i ett samfunn hvor kvinnene dikterer alt. Kvinner legger skylden på menn for at de er maskuline, straffer dem for at de tenker som menn og forakter dem når de nekter å tilpasse seg den kvinnelige måten å kommunisere på.

De sier at menn ikke er flinke nok til å vise følelser (og samtidig beskylder de menn for å være svake når de gjør det).

De fordømmer menn ved å hevde at den kvinnelige måten å kommunisere på er overlegen til den mannlige.

Til og med tvinger de menn på kurs for å lære å tenke og kommunisere på samme måten som kvinner.

Menn kommer til poenget
Folkens, det er ikke meningen at menn skal være kvinner. De skal ikke oppføre seg som kvinner, eller tenke som kvinner. Menn snakker for å gi informasjon eller rapportere om fakta - de er logiske og løsningsorienterte. De tenker ikke med hormonene. De er ikke irrasjonelle, følelsesbaserte, indirekte eller hysteriske. De kommuniserer hva de vil ha på en direkte måte, ellers ville de aldri oppnådd noe som helst.

Poenget er: Menn kan kommunisere, og de er flinke til det.

Fra mannens ståsted er det kvinner som ikke kan kommunisere. Betyr dette at kjønnene for alltid er dømt til å være separert av misforståelsens elv? Ikke nødvendigvis. Først må kvinner slutte å forvente at vi kommuniserer som kvinner. De må slutte å forakte oss for at vi ikke er kvinner. Bare når de lærer å skjønne og akseptere at vi kommuniserer på forskjellige måter kan menn og kvinner møtes på midten.

Nå har du lest saken, men hva synes du? Har forfatteren rett, eller er han en mannssjåvinist? Følg debatten her.

Kilde: askmen.com

 

Mozon.no, 29.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer