Man skulle nesten tro forskerverdenen har gått opp for fornuftige ting å forske på. Men etter å ha stirret inn i sin egen navle i tre år, har kjemiker Georg Steinhauser nå funnet ut hvor den velkjente navleloen stammer fra.
Og apropos mystiske ting: Her er ti mystiske sykdommer
Etter mye stirring og en del pirking, har han kommet fram til at navlelo ikke bare stammer fra bomull i klærne vi går med. Navleloen består nemlig av et herlig sammensurium av døde hudceller, fett, svette, støv og bomull.
Steinhausers observasjoner viser også at de små lobitene lages først i håret rundt magen, og ender deretter opp i navlen mot slutten dagen, skriver Telegraph.
Les også om 10 tullete kroppsdeler
Piercing mot navlelo
Forskeren har funnet ut langt mer om den lille plagen som berører så mange:
Strukturen til magehåret vårt fremmer nemlig slitasjen av klesfibrene i tøyet, og dirigerer loet inn mot navlen, mener han.
Videre sier han at magehår ser ut til å vokse i konsentrere sirkler rundt navlen, og fungerer dermed som et slags hårete anker, og fanger loet inn i navlen.
Steinhauser, fra Vienna University of Technology, ba også venner og familie om å ta en nærmere titt på navlene sine og nærmere bestemt på navleloet sitt. Fra dette trekker han følgende konklusjoner:
- Barberer man magen forhindrer man navlelo. Men det er bare inntil håret vokser tilbake igjen.
- Et annet triks for å unngå navlelo er å bruke gamle klær. Det loer mindre enn nytt tøy. I løpet av ett år forsvinner rundt en tusendel av vekten til nytt tøy inn i navlen.
- har du piercing i navlen kan også forhindre at navlen fylles opp med lo. Ringer er spesielt effektive i å feie unna loet. Les også: Advarer mot munnpiercing
Og kanskje spesielt middelaldrende overvektig menn
Overvektige menn med hår på magen
En tidligere australsk studie på 5000 mennesker viser nemlig at den typiske bæreren av navlelo er en overvektig middelaldrende mann med hårete mage.
Og grunnen til at loet ofte er blått er fordi vi vanligvis bruker blå eller grå bukser eller jeans, og når disse gnis mot kroppen finner fibrene raskt veien til navlen.
Og som om alt dette ikke var nok: Australkse Graham Barker fra Perth er står oppført i Guinness Rekordbok som rekordholder for samling av navlelo. Han har samlet lo nesten hver eneste dag i 20 år siden 17. januar 1984.
i 1984 vant en australsk sykehusmedarbeider, Graham Baker, en plass i Guiness Rekordbok for verdens største samling med navlelo, som kom fra hans egen navle.