Hva er en odelstingsproposisjon?

Regjeringens og Stortingets dokumenter har faste betegnelser eller forkortelser. Nedenfor finner du en oversikt over disse.

Publisert

Stortingsmelding (St. meld.)

Regjeringens melding til Stortinget med orientering om ulike sider ved statlig virksomhet, om statsregnskapet, og om planer som regjeringen vil sette i verk i fremtiden m.m. Meldingen komitébehandles før den behandles i Stortinget. En stortingsmelding innbyr vanligvis ikke til noe vedtak, og behandlingen ender da med at meldingen enstemmig vedlegges protokollen. Hvis regjeringen ønsker å trekke tilbake en stortingsproposisjon, skal det skje i form av en stortingsmelding.

Stortingsproposisjon (St. prp.)

Regjeringens forslag om saker Stortinget skal ta stilling til og gjøre vedtak i (ikke lovforslag). En stortingsproposisjon inneholder ofte forslag om å bruke statens penger til et bestemt formål, eller forslag til en avtale som binder staten til å handle på en bestemt måte, selv om det ikke får økonomiske følger. Forslaget behandles først i den komiteen saken hører inn under, og komiteen legger frem en Innst. S. for Stortinget. Stortinget avgjør samlet (i plenum) om forslaget skal vedtas eller ikke.

Odelstingsproposisjon (Ot. prp.)

Regjeringens forslag til en ny lov, til endring av en lov eller til oppheving av en lov. Forslaget er utarbeidet av et departement, og fremmes for Stortinget av regjeringen. I lovsaker deles Stortinget i Odelstinget og Lagtinget. Lovforslaget behandles først av den komiteen saken hører inn under, som legger frem en Innst. O. for Odelstinget. Odelstinget gjør vedtak - Besl. O. - og forslaget går så til Lagtinget, som kan slutte seg til Odelstingets vedtak. Vedtaket blir så sendt til Kongen i statsråd. Når kongen har undertegnet lovbeslutningen og statsministeren har kontrasignert, er loven sanksjonert (godkjent).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer