Fondssparing

Hva er forskjellen på globale og mer spesifikke indeksfond?

Noen indeksfond er globale, mens andre er tilknyttet Norden, Norge eller et annet begrenset område. Økonomene forklarer hva som skiller fondene fra hverandre, samt hvordan du velger riktig for deg.

TAPER KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto sammenlignet med i fond. I saken under får du sparetips for indeksfond. Video: Stig B. Fiksdal. Vis mer
Publisert

Ifølge fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er globale indeksfond de mest fordelaktige fondene for vanlige småsparere, basert på deres analyser av fondsmarkedet de siste 20 årene.

Det betyr altså at de billigste fondene er best for folk flest.

Populært med «billigfond»

Denne oppfatningen deler flere av fondstilbyderne også:

- Indeksfondenes økende popularitet kan forklares ved lave kostnader, god risikospredning, samt at de fleste aktive aksjefond taper mot sammenlignbare indeksfond målt etter kostnader, sier spareøkonom Bjørn Erik Sættem til Dinside.

Andelen indeksfond av totalmarkedet for aksjefond har vært økende i mange år, en trend Sættem tror vil fortsette, og dette er investeringsdirektør Joar Hagatun i Kron enig i:

- Nordmenn flest burde hatt flere penger i indeksfond, for å få ned kostnadene. Vi tror at den gode trenden med at flere og flere flytter fra dyre og dårlige aktive fond til indeksfond vil fortsette de neste årene, sier Hagatun til Dinside.

Flere typer indeksfond

Det finnes imidlertid ikke bare én type indeksfond. Vi har, blant andre:

  • Globale indeksfond
  • Indeksfond begrenset til et land eller område, eksempelvis nordiske, asiatiske, norske eller amerikanske.
  • Bransjespesifikke indeksfond, for eksempel innenfor teknologi eller helse.
SPARING: Spareøkonom Bjørn Erik Sættem forklarer forskjellene på å spare i fond og bank. Video: Michael S. Jæger. Vis mer

Investerer i ulike selskap

Hovedforskjellen mellom disse typene indeksfond ligger for så vidt i navnet. Globale indeksfond investerer i selskap over hele verden, mens de mer spesifikke investerer i selskap innenfor det konkrete landområdet eller landet, eventuelt innenfor én bransje.

- En indeks er en sammensetning av aksjer som er ment å reflektere en kategori, som teknologi, helse, eller et område/marked, forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand, og fortsetter:

- Det vanligste er å investere i et område, siden mer spissede indeksfond har høyere risiko og kan være mer utsatt for store verdisvingninger.

Størst spredning med globalt fond

Hvilket marked du bør velge for indeksfondet er avhengig av investeringsstrategien du ønsker - om det er viktig for deg å kjenne markedet du investerer i, eller om du heller foretrekker mest mulig spredning på sparepengene, eventuelt en kombinasjon.

- Velger du et globalt indeksfond, får du bredest spredning og eksponering av sparepengene dine. Du får investering i over 1600 selskap over hele verden, hvilket gir lavest risiko, sier Tvetenstrand.

Spareøkonom Sættem i Nordnet trekker fram samme aspekt med de globale indeksfondene, og oppfordrer småsparere å tenke over om de trenger mer enn ett globalt indeksfond.

- Da slipper du å følge med på hvilke regioner som går best, samt om forvalter gjør en god jobb, sier han.

PENSJON: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte med pensjonssparing så tidlig som mulig. Video: Storebrand. Vis mer

Spesifikt fond? Følg bedre med!

Har du tro på Norge eller andre land, kan du gjerne spisse sparingen i disse landene ved å velge et norsk indeksfond, som skal følge hovedindeksen på Oslo børs, eller et utenlandsk indeksfond som følger børsen i sine respektive land og områder.

- Men dette betyr at du tar høyere risiko enn i et globalt indeksfond, påpeker økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi overfor Dinside.

Sættem understreker at med én gang du avviker fra verdensindeksen må du følge med på porteføljen din og gjøre justeringer underveis.

- Du må se om dine «veddemål» lønner seg eller ei, og om det skjer noe viktig i verden som medfører at du bør endre på fondssammensetningen, sier han, og fortsetter:

- Undersøkelser viser at de fleste som forsøker å slå verdensindeksen ved å sette sammen en portefølje av flere fond, taper på dette.

Se på pris og avkastning

De fleste indeksfondene ligger på pris mellom 0,2 og 0,4 prosent. Prisen «spiser» av avkastningen du får, så den er viktig, men likevel er avkastningen og det du sitter igjen med det aller viktigste, ifølge forbrukerøkonom Tvetenstrand.

- Det kan være verdt å betale litt mer dersom det gjør at du sitter igjen med enda mer, sier hun.

Sættem oppfordrer deg til å først velge region eller bransje for indeksfond du vil spare i.

- Husk på at forventet avkastning før kostnader grovt sett er den samme for de ulike aksjefondene. Har du for mye investert i ett spisst lands- eller sektorfond, tar du uforholdsmessig stor risiko, advarer han.

Det gir nemlig liten mening å sammenligne avkastningen til de ulike region-indeksfondene. En slik øvelse vil vise at USA-indeksfond har gitt best avkastning siste fem til ti årene, mens europeiske og vekstmarkedsfond har gitt svakest avkastning, ifølge Sættem.

- Men det er vanskelig å vite hvilke regioner som vil utvikle seg best fremover, avslutter spareøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer