Hva er grensa for frikort?

I 2016 kan du tjene 50.000 kroner før du må betale skatt.

FRIKORT: Lav inntekt i 2016? Be om frikort. Foto: ALL OVER PRESS
FRIKORT: Lav inntekt i 2016? Be om frikort. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jobber du redusert, eller kun i perioder, er det ikke sikkert du trenger å betale skatt i 2016, men derimot kan be om frikort.

I 2015 ble grensa for hvor mye du kan tjene skattefritt, satt opp med 10.000 kroner. Og fortsatt er frikortgrensa den samme.

LES OGSÅ: Disse får ikke det gunstige BSU-fradraget

50.000 skattefritt

Dermed er frikortgrensa for 2016 på 50.000 kroner.

Husk at dette innebærer all skattepliktig lønn, sykepenger, fri kost og losji og feriepenger - både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.

Jobber du derimot for idrettslag, organisasjoner eller hjemme hos private, kan du tjene inntil 6.000 kroner i tillegg til frikortbeløpet uten å oppgi dette.

Tror du at du blir å tjene mer enn 50.000 kroner, anbealer Skatteetaten at du bruker skattekort og ikke frikort. Slik sjekker du at grunnlaget for skattekortet er riktig.

Slik får du frikort

Du må selv logge inn og bestille frikort på Skatteetaten.no. Og har du flere arbeidsgivere, må du selv vurdere hvor mye du kommer til å tjene hos hver arbeidsgiver, og så dele opp frikortbeløpet etter det.

Du trenger derimot ikke å sende frikort til arbeidsgiver, de henter dette selv elektronisk fra Skatteetaten.

BESTILL: Skal du ha frikort, må du selv gå inn og bestille dette, ved å logge inn med eksempelvis BankID hos Skatteetaten.
BESTILL: Skal du ha frikort, må du selv gå inn og bestille dette, ved å logge inn med eksempelvis BankID hos Skatteetaten. Vis mer


Derfor kan du tjene mer enn før

Bakgrunnen for at du grensa for skattefri inntekt gikk opp i 2015, var at regjeringen vedtok å justere opp den nedre grensen for trygdeavgiften fra 39.950 til 49.650 kroner i forbindelse med statsbudsjettet for 2015.

Trygdeavgiften er den skatten som blir trukket fra skattebetalerne for å finansiere folketrygden.

Den såkalte frikortgrensen er 350 kroner høyere enn den nedre grensen, som i år altså er på 49.650 kroner.

I vår skattekalkulator kan du se hvordan skatten din eventuelt blir i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer