Hva er Kompetansereformen?

Bakgrunnen og hensikten med Kometansereformen er gitt av Stortinget i Stortingsmelding nr. 42 (1997-98) Kompetansereformen. Her kan du lese første kapittel i meldingen. Nederst finner du en link som tar deg direkte til detaljert innholdsfortegnelse over hele meldingen.

Publisert

Visjonen

Menneskeheten har snart gjennomlevd et nytt årtusen.

Bak oss ligger perioder med utvikling og tilbakeslag. Menneskelige visjoner, uegennytte og storhet har blitt kastet om kull av kriger og uforstand. Bare det siste århundret har demonstrert den korte avstanden mellom nederlag og et utrolig menneskelig utviklingspotensiale til menneskenes beste, ikke minst innenfor kunnskap og teknologi.

Foran oss ligger spørsmålene, visjonene og håpet. Håpet om å unngå de store katastrofene. Visjonene om at det menneskelige potensialet kan bli utviklet og foredlet gjennom blant annet kunnskap og kompetanse - og der bruken og anvendelsen er veiledet og styrt av grunnleggende etiske verdier. For kompetanse kan ikke bare brukes til å oppnå en bedre verden og et rikere liv. Galt anvendt kan kunnskap også bli kilden til nye og skrekkinngytende tilstander.

En kompetansereform må derfor ha to dimensjoner. For det første må den ha et pragmatisk siktemål. Den må legge til rette for at norsk arbeidsliv får den kompetansetilførselen som er nødvendig for en videre positiv utvikling. Her vil både arbeidslivet selv, offentlige myndigheter på forskjellige nivåer og en stor gruppe utdanningstilbydere spille på lag. Og ikke minst skal det enkelte individ stå i sentrum for det hele. Uten individets engasjement, interesse og motivasjon blir det lite eller ingen læring og kompetanseutvikling. Det er med arbeidslivet og enkeltmennesket i fokus at en kompetansereform skal bringe det norske samfunnet videre framover - forhåpentligvis også til beste for det internasjonale storsamfunnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer