Hva er naturidentisk aroma?

Ikke er det naturlig og ikke er det lovlig. Men begrepet brukes likevel.

BRUKES FORTSATT: Uttrykket «naturidentisk aroma» finner du blant annet på ingredienslista til Fersk og Ferdig Viltgryte. Men det er ikke tillatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
BRUKES FORTSATT: Uttrykket «naturidentisk aroma» finner du blant annet på ingredienslista til Fersk og Ferdig Viltgryte. Men det er ikke tillatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har allerede skrevet mye om aroma på Dinside. For eksempel hvordan «naturlig aroma» i prinsippet kan bety «beverrumpe», og hvordan produsentene nekter å oppgi hva maten deres består av, da reglene ikke krever at all aroma defineres i ingredienslister.

Foreløpig har vi bare sett begrepene «aroma» og «naturlig aroma» på norske matvarer. Men her har du en tredje: «Naturidentisk aroma».

Dinside har funnet den blant annet i ingredienslisten til Fersk og Ferdig sin Vilgryte, Isbilens is, burgerne på Max og te fra Amundsen Spesial.

Begrepet er ikke bare snodig. Det er også ulovlig.

LES OGSÅ: Dinside har testet ferdigmat – alt fra Hellstrøm til Grandis!

Har du sett uttrykket «naturidentisk aroma»?

(Avsluttet)
Nei(72%) 1714
Ja, og ble forvirret(18%) 436
Ja, men ble ikke forvirret(9%) 224
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kunstig, men naturlig

En naturidentisk aroma er et syntetisk framstilt stoff som er identisk et stoff man finner i naturen.

For eksempel finner du den kjemiske forbindelsen vanillin i blant annet vaniljeplanten. Men du kan også lage nøyaktig det samme stoffet på et laboratorium.

Resultatet er i så fall ikke en naturlig aroma, men en naturidentisk aroma.

Ulovlig å bruke

Historien slutter ikke der: EU bestemte nemlig i 2008 at de ville ha slutt på bruken av ordet «naturidentisk» på matvarer.

- Jeg vil tro de så på det som en kilde til forvirring, sier seniorrådgiver Rune Jemtland i Mattilsynet til Dinside.

De skrotet derfor uttrykket i sine regelverk, og Norge fulgte etter i 2011. Aromaforskriften, som styrer hvordan norske matvarer merker aromaen sin, bruker nå bare to uttrykk: «Naturlig aromastoff» og «aromastoff».

Skrives det «naturidentisk aroma» på en matvare i dag, bryter derfor produsenten regelverket.

- Det skal ikke være noen forvirring rundt sammensetningen. Derfor må språket som brukes i forskriftene gjennomføres i ingredienslister, understreker Jemtland.

LES OGSÅ: Bare én av de norske matgigantene vil fortelle hva slags aromastoffer de bruker i maten din

VISSTE IKKE: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen og kollegene hennes visste ikke at naturidentisk ikke lenger er lov å bruke på norsk mat. Foto: NORGSEGRUPPEN
VISSTE IKKE: Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen og kollegene hennes visste ikke at naturidentisk ikke lenger er lov å bruke på norsk mat. Foto: NORGSEGRUPPEN Vis mer


Uvitende om ulovligheten

Fersk og Ferdig Viltgryte er et av produktene hvor Dinside har funnet naturidentisk aroma i ingredienslisten. Produktet lages av Unil, som igjen er under NorgesGruppen.

Kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen sier at de ønsker å spesifisere at aromaen er naturidentisk, og at mange andre utelater denne opplysningen. Det skal være grunnen til at man ikke ser begrepet oftere.

- Mer spennende er det ikke, sier Søyland.

- Jo, det er det. Mattilsynet sier nemlig at begrepet ikke kan brukes på norsk mat.

- Javel, det kan ikke jeg svare på på stående fot, sier Søyland, og må ta noen ekstra runder med sine kolleger.

LES OGSÅ: Slik leser du ingredienslistene for å forstå hva du spiser

Fjerner naturidentisk

Når Søyland ringer tilbake er tonen en annen.

- Vi har ikke klart å nøste opp i hvorfor det står der. Salgssjefen hadde aldri sett det før, og det burde åpenbart aldri stått der, sier kommunikasjonssjefen.

NorgesGruppen er midt i en gjennomgang av alle sine merkevarer, for å innfri de nye reglene for merking av mat. Også den aktuelle Fersk og Ferdig-middagen skal endres.

- Så det begrepet tror jeg du aldri skal se igjen, forsikrer Søyland.

Utdrag fra aromaforskriftens artikkel 3

 • «I denne forordning menes videre med:
 • «aromastoff» et definert kjemisk stoff med aromagivende egenskaper.
 • «naturlig aromastoff» et aromastoff som er framstilt ved egnede fysiske, enzymatiske eller mikrobiologiske prosesser av stoffer av vegetabilsk, animalsk eller mikrobiologisk opprinnelse, enten i uendret tilstand eller bearbeidet med sikte på konsum ved en eller flere tradisjonelle prosesser for bearbeiding (...)»

 • Kan få reaksjoner

  «Naturidentisk aroma» byttes ut med «aroma» på Fersk og Ferdig-middagen.

  Dette er i tråd med aromaforskriftens regler for bruk av ordet «naturlig», som bare kan skrives om aromaen kommer fra en uendret eller spiselig naturlig kilde. Står det ikke at aromaen er naturlig, kan du derfor ta det som en selvfølge at den er kunstig.

  - Er det aktuelt for Mattilsynet å ta tak i bruken av uttrykket «naturidentisk aroma» på diverse norske matvarer?

  - Jeg kan ikke svare på vegne av tilsynsavdelingen, men alt regelverk som brytes må håndteres. Ellers er det ikke hensiktsmessig med et regelverk, svarer Jemtland i Mattilsynet.

  LES OGSÅ: Så mye dyrere er det å kjøpe mat på tube, og så annerledes er tubeproduktene fra orginalene

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer