Hva får du i feriepenger i år?

Vår feriepengekalkulator gir deg svaret.

Vil du på badeferie til sommeren, kan det være greit å vite hvor mye du vil ha å rutte med. Foto: Colourbox
Vil du på badeferie til sommeren, kan det være greit å vite hvor mye du vil ha å rutte med. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien begynner å nærme seg, og har du ennå ikke begynt å planlegge ferien er det kanskje på tide?

I hvert fall hvis du har tenkt å få deg en tur til Middelhavet til en ok pris. De billigste flybillettene er nok revet bort allerede, men en chartertur til grei pris burde du klare å finne.

Ferien gjør et innhogg i budsjettet, og derfor er det mange som liker systemet med feriepenger.

Så mye får du i feriepenger

Feriepengene skal være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, altså av det du tjente i inntektsåret. Er du over 60 år har du rett på minst 12,5 prosent.

Dersom arbeidsgiveren din har gått med på en tariffavtale som sikrer deg fem ukers ferie, utgjør feriepengene dine 12 prosent av feriepengegrunnlaget (14,3 prosent for deg over 60 år). Feriepengegrunnlaget ditt er oppgitt i lønns- og trekkoppgaven.

De fleste arbeidsgivere utbetaler feriepengene i juni måned, mens noen utbetaler i juli. Den måneden du får feriepengene dine får du ikke utbetalt vanlig månedslønn – arbeidsgiver utbetaler ikke lønn når du har ferie.

Eksempel: Hvis ditt feriepengegrunnlag fra i fjor var 450.000 kroner, og du har fem ukers ferie, vil du få utbetalt cirka 48.808 kroner. Dersom du får feriepenger i juni, blir du nemlig trukket fire dagslønner, siden juni bare har 21 arbeidsdager og du skal bli trukket for 25 på grunn av de fem ukene med ferie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer