– Hva får jeg for én gigabyte?

Nesten alle mobilabonnement inkluderer datatrafikk. Hva man får ut av den, er vanskelig å si.

STOR VARIASJON: Ser du på Youtube i lav kvalitet får du mange timer ut av 1 GB. Ser du på NRKs nett-TV kan du derimot gå tom på under én time. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
STOR VARIASJON: Ser du på Youtube i lav kvalitet får du mange timer ut av 1 GB. Ser du på NRKs nett-TV kan du derimot gå tom på under én time. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netcom var først i Norge til å innføre faste priser på ringing og tekstmeldinger på alle sine mobilabonnementer. Nå betaler kundene hovedsaklig for surfing. Og de er langt fra alene om å tilby pakker med inkluderte gigabyte, det vil si at du kan bruke internett på mobilen så og så mye i måneden uten å betale noe ekstra.

Hvor billige er faktisk Netcoms nye Smart-abonnementer?

Men hva betyr egentlig disse tallene? Hva kan man gjøre med for eksempel én gigabyte i måneden?

Det er langt fra så enkelt å svare på som man kunne håpe. Blant annet har Netcom gått ut med en lang liste over nøyaktig hva du kan gjøre med én gigabyte, men så enkelt som denne listen legger opp til er det nok ikke. Hvor mye en nettside krever, hva det å oppdatere Facebook vil si for akkurat deg, og hva det vil si å streame video varier nemlig kraftig.

Vi har derfor sjekket en rekke ulike bruksområder i praksis for å gi deg noen faktiske eksempler du kan stole på, og noen anslag på hva du kan gjøre for én gigabyte i måneden. Men kanskje like mye for å vise deg hvor vanskelig slike utregninger er.

Telenor innfører "fastpris" på utenlandssurfing – men hva betyr det egentlig?

 • Surfing

  SURF: En hel del for 1 GB. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SURF: En hel del for 1 GB. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Omlag 1.500 nettsider/50 sider dagen

  Om tallet:
  Vi leste fem artikler på tre nettsteder i mobilformat, og gikk via forsiden mellom hver artikkel. The Verge brukte om lag 2 MB, VG Nett om lag 3 MB og DinSide om lag 4 MB totalt. Det store spennet kommer blant annet av at The Verge har mange svært korte artikler, mens DinSide ofte har lengre artikler med flere bilder.

  Å si nøyaktig hvor mange nettsider du kan lese for 1 GB er derfor umulig, men vårt eksempel gir omlag 1.700 nettsider for 1 GB, og vi runder ned til minst 1.500.

 • Sosiale medier

  SOSIALE MEDIER: Omtrent samme forbruk som vanlig surfing. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  SOSIALE MEDIER: Omtrent samme forbruk som vanlig surfing. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Omlag 200 runder/7 runder dagen

  Om tallet:
  Vi tok en runde på Facebook, Twitter og Instagram og målte hvor mye data som ble lastet ned. Én oppdatering av nyhetsstrømmen, en vanlig titt på innholdet og en sjekk av meldinger brukte rundt 2 MB på Facebook. Å laste inn rundt ti bilder på Instagram brukte cirka 1 MB. Og en rekke oppdateringer og åpning av to bilder på Twitter brukte også om lag 1 MB.

  Om man regner rundt 5 MB for å sjekke tre sosiale medier i appene sine med titting på en normal mengde innhold, gir dette deg over 200 slike runder. Men selvfølgelig: Er det mange bilder og mange oppdateringer vil det kunne koste mer, og laster du opp innhold kommer dette i tillegg.

 • E-post

  E-POST: Trenger du ikke bekymre deg for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  E-POST: Trenger du ikke bekymre deg for. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Svært mye

  Om tallet:
  For å måle datamengden lastet vi ned noen titalls nye e-poster i Gmail-appen og åpnet fem av dem. Vi havnet da på 50 KB. Dette tilsvarer 0,05 MB, eller bare 0,00005 GB. Vi var nok "heldige" med innholdet her, men du kan lese svært mye e-post før du trenger å bekymre deg.

  Vel og merke om du ikke laster ned/opp vedlegg, som du ofte selv kan se hvor store er før du laster dem ned/opp. E-post med mye grafikk kan også bli dyrere, og husk at automatisk henting av e-post kan gi mange bekker små som danner en stor Å.

 • Musikk-streaming

  MUSIKK: Kan gjøres daglig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  MUSIKK: Kan gjøres daglig. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Om lag 20 timer/40 minutter dagen

  Om tallet:
  Vi testet musikk-streaming gjennom Wimp, Spotify og NRKs radioapp. Wimp og Spotify var innstilt på normal kvalitet, som også er den laveste kvaliteten det er mulig å bruke. Wimp og Spotify bufrer mens du lytter, så du laster ikke bare ned det du hører der og da, men det du trolig kommer til å høre. Det gjør det vanskelig å måle nøyaktig hvor mange minutter 1 GB gir deg, da det kommer helt an på hvordan du lytter. Men våre målinger i Spotify viser at forbruket ligger på 0,8 MB per minutt i snitt, som inkluderer appens totale bruk, inkludert nedlasting av album-cover og liknende.

  Dette gir over 21 timer lytting, men på grunn av bufringen vil du trolig bruke mer data enn du faktisk lytter til. Ettersom NRKs radioapp og Wimp bruker omlag samme bitrate som Spotify sine 96 kbit/s, blir forbruket ganske likt. Bortsett fra at NRK ikke bufrer på samme måte, da det er live radio, så på NRK betaler du kun for minuttene du faktisk bruker.

 • Videotitting

  FILM: Kan bli svært dyrt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  FILM: Kan bli svært dyrt. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Alt fra minutter til flere timer

  Om tallet:
  Antall timer videoavspilling er det vanskeligste tallet å angi. Tjenestene bruker forskjellig kvalitet, bufrer forskjellig og styrer kvaliteten etter hastigheten på mobilnettet der og da. Bufringen gjør at de første minuttene du ser kan bli svært kostbare. Vi målte for eksempel hele 35 MB det første minuttet i flere NRK-programmer, 20 MB første minutt i HBO-serier og 15 MB første minutt i Netflix-appen. På Youtube målte vi et snitt på 4,8 MB per minutt i HD, og 2 MB per minutt i lav kvalitet, når vi så en hel snutt.

  I lav kvalitet kan du dermed få over åtte timer Youtube-titting for 1 GB. Men NRK leverer mobil-TV med en bitrate på opptil 3.500 kbit/s som standard, altså potensielt hele 26,3 MB per minutt om du er heldig/uheldig. Dette bruker opp 1 GB på under 40 minutter, så her gjelder det å passe seg, og justere ned kvaliteten der du kan.

 • App/spill-nedlasting

  APPER: Kommer helt an på størrelsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  APPER: Kommer helt an på størrelsen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

  1 GB gir deg:

  Alt fra tusen til ingen apper

  Om tallet:
  Apper kan ta alt fra under 1 MB til over 1 GB. En titt i Play Store på Android viser for eksempel at Yr-appen tar 0,96 MB, Facebook 18,53 MB, Worms 2 Armageddon 92,05 MB, Reckless Racing 374 MB og Grand Theft Auto III hele 1,22 GB. Du kan altså laste ned alt fra ingen til tusen apper for 1 GB.

  Avansert grafikk tar mye plass, og spill er derfor ofte større enn tradisjonelle apper, så sjekk derfor hvor stor appen er før du laster den ned.

Slik testet vi

 • Vi testet på en Google Nexus 4 Android-telefon, tilkoblet Netcoms 3G-nett i Oslo sentrum.
 • For å overvåke dataforbruket i de enkelte appene/tjenestene brukte vi appen My Data Manager.
 • I tillegg til testene har vi sjekket bitraten til tjenestene. Bitrate betyr hvor mye data tjenesten bruker over tid, og måles ofte i kbit/s (kilobit per sekund). 1 kbit/s betyr 0,007 MB hvert sekund, eller 0,42 MB hvert minutt.

 • Og så, da?

  Noen av disse tallene blir svært høye, spesielt surfing og musikkspilling. Men disse tallene utgjør hva du kan gjøre totalt av én ting. Du kan ikke både streame 20 timer musikk óg se et par timer på Youtube, men én av delene.

  Dette er langt fra et realistisk forbruksmønster, selvfølgelig. Mer realistisk er det å dele opp for å se at 1 GB hver måned gir deg for eksempel 30 minutter musikk-streaming og 25 nettsider om dagen.

  FØLG MED: På Android kan du selv se hvor mye data du bruker i innstillingene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
  FØLG MED: På Android kan du selv se hvor mye data du bruker i innstillingene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


  Det blir raskt mer komplisert. Så snart du ser for eksempel en fem minutters Youtube-snutt en dag, har du plutselig brukt opp dagens halvtime på Spotify. Om du i tillegg lar apper stå og oppdatere seg i bakgrunnen, noe mange apper gjør uten at du vet det, tikker megabytene raskt ned. Selv har vi derfor brukt over 2 GB fra 12. mai til 5. juni, altså på under én måned. Nesten 1 GB stod Spotify-lytting for, mens Dropbox kom på en god andreplass med nesten 300 MB. Den laster nemlig automatisk opp alle bilder vi tar, så slike automatiske tjenester bør du være forsiktig med.

  Finn derfor ut hva du selv bruker før du bestemmer deg for hvor mye data du ønsker å inkludere i abonnementet ditt. Kanskje trenger du langt mer enn 1 GB, kanskje trenger du mindre.

  Du kan lese mer om dette her:
  Hvilket Netcom Smart-abonnement skal jeg velge? Sjekk databruken din først!
  Disse appene hjelper deg å finne ut hvor mye data du bruker på mobilen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer