Hva får jeg i pensjon?

De færreste er klar over hva de får i pensjon. For å sikre en tilfredsstillende alderdom kan det være lurt å sette seg inn i folketrygdens pensjonsregler. Kanskje finner du ut at du bør tegne en privat pensjonsforsikring?

Kan du klare deg med folketrygden som pensjonist?
Kan du klare deg med folketrygden som pensjonist? Vis mer
Publisert

Har du oversikt over hva din pensjon blir? Dersom du ikke har en pensjonsordning gjennom arbeidsgiver, kan det være lurt å sette seg inn i regelverket. Kanskje bør du tegne din egen private pensjonsforsikring?Hva du får i pensjon avhenger av hvor mye du har tjent/tjener og i tillegg av hvor mange år du har vært i arbeid. Husk at for de aller fleste innebærer pensjonisttilværelsen en merkbar reduksjon av inntekt.

Før vi begynner å snakke om pensjon må vi imidlertid klarlegge begrepet "grunnbeløp". Mange av folketrygdens ytelser er knyttet til et grunnbeløp (G), som Stortinget regulerer hvert år i samsvar med den alminnelige inntektsutviklingen. Fra 1. mai 1998 er grunnbeløpet 45 370 kroner. Fra 1. mai 1997 var grunnbeløpet 42 500 kroner. Vanligvis vedtas beløpet av Stortinget i løpet av juni måned, og får tilbakevirkende kraft fra og med mai måned.

Pensjonsgivende inntekt

Pensjonsgivende inntekt registreres fra og med det året man fyller 17 år til og med det året man fyller 69 år. Inntekter opp til seks ganger gjennomsnittlig G (8 G i 1967–91) regnes fullt ut som pensjonsgivende. Mellom 6 G og 12 G medregnes en tredjedel av inntekten. Inntekter over 12 G gir ikke rett til pensjonspoeng.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.