Hva forteller hosten deg?

Hosting er et symptom, og kan tyde på mer enn forkjølelse...

Hoste er det symptomet som hyppigst fører til legebesøk.  Foto: Colourbox
Hoste er det symptomet som hyppigst fører til legebesøk. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er høysesong for forkjølelse, og mange av oss sliter med hoste og sår hals. Vanligvis er hoste et uskyldig symptom som i de fleste tilfeller vil gå over av seg selv. Tilstanden kan imidlertid være kronisk, og er da et tegn på at noe er galt i luftveiene.

Den gode nyheten er at man i mange tilfeller selv kan tolke årsaken til hosten, og iverksette tiltak som kan hjelpe.

Les også: Er du syk uten å vite det?

Et host er ikke bare et host...

Hvis du opplever at det kiler i halsen eller det føles som du har fått betennelse i nese eller i bihuler, er hosten din sannsynligvis forårsaket av allergi eller forkjølelse.

Om hosten derimot er dypere og gjør deg kortpustet, eller om du hoster opp misfarget slim, er det sannsynligvis mer enn en vanlig forkjølelse på gang. Hostingen kan da komme av bronkitt eller lungebetennelse.

Hoste som følge av udiagnostisert astmaSymptomer: Pipende hoste, tett bryst og pustevansker. Hosten er som regel verst om natten, eller når du våkner om morgenen.

Ifølge Dr Keith Prowse ved British Lung Foundation kan så mange som ti prosent av befolkningen gå rundt med udiagnostisert astma. Kontakt derfor lege dersom du opplever å ha disse symptomene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer