Hva forteller hosten deg?

Hosting er et symptom, og kan tyde på mer enn forkjølelse...

Hoste er det symptomet som hyppigst fører til legebesøk.  Foto: Colourbox
Hoste er det symptomet som hyppigst fører til legebesøk. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er høysesong for forkjølelse, og mange av oss sliter med hoste og sår hals. Vanligvis er hoste et uskyldig symptom som i de fleste tilfeller vil gå over av seg selv. Tilstanden kan imidlertid være kronisk, og er da et tegn på at noe er galt i luftveiene.

Den gode nyheten er at man i mange tilfeller selv kan tolke årsaken til hosten, og iverksette tiltak som kan hjelpe.

Les også: Er du syk uten å vite det?

Et host er ikke bare et host...

Hvis du opplever at det kiler i halsen eller det føles som du har fått betennelse i nese eller i bihuler, er hosten din sannsynligvis forårsaket av allergi eller forkjølelse.

Om hosten derimot er dypere og gjør deg kortpustet, eller om du hoster opp misfarget slim, er det sannsynligvis mer enn en vanlig forkjølelse på gang. Hostingen kan da komme av bronkitt eller lungebetennelse.

Hoste som følge av udiagnostisert astma
Symptomer: Pipende hoste, tett bryst og pustevansker. Hosten er som regel verst om natten, eller når du våkner om morgenen.

Ifølge Dr Keith Prowse ved British Lung Foundation kan så mange som ti prosent av befolkningen gå rundt med udiagnostisert astma. Kontakt derfor lege dersom du opplever å ha disse symptomene.

Les også: Bør du holde senga?

Hoste som følge av medisinbruk
Symptomer: Det starter som regel med kiling bak i halsen. Det provoserer frem hostekuler, som kan føre til brekninger og oppkast. Når hosten først har gitt seg, skal det normalt ikke være andre symptomer til stede.

Enkelte legemidler kan forårsake hosting, som for eksempel blodtrykksmedisin. Dersom du opplever dette som følge av medisiner du bruker, bør du ta det opp med legen din, og sjekke mulighetene for et alternativt legemiddel.

Hoste som følge av forurensning
Symptomer: Kronisk slimete hoste, som regel er den verst om morgenen. Piping i brystet og vansker med å trekke pusten er vanlig, særlig når du setter deg ned. Symptomene forverres gjerne om vinteren.

Har du symptomer som disse, bør du unngå å røyke, også å bli utsatt for passiv røyking. Du kan med fordel mosjonere for å bedre lungekapasiteten.

Les også: Forbyr hostemedisin til barn

Uforklarlig tørrhoste
Symptomer: En kronisk tørrhoste som kan vare i årevis. Hosteanfallene kommer gjerne midt på dagen, og kan vare i inntil ti minutter.

De som rammes kan hoste opptil 400 ganger i løpet av et døgn, og skader på ribben er ikke uvanlig. Ifølge professor Woodcock ved University Hospital oppstår ikke denne hosten som følge av en underliggende sykdom, men av en hypersensitiv hosterefleks hos den det gjelder.

Oppsøk lege dersom du plages av disse symptomene, da det om ikke annet er mulig å lindre plagene.

Les også: Dette holder oss våkne

Hoste som kan indikere lungekreft
Symptomer: Kronisk tørr hoste, du kan hoste opp blod, og oppleve kortpustethet. Andre symptomer kan være en skarp smerte i lungene når du hoster, eller trekker pusten dypt, smerter i skuldrene, nedsatt matlyst og vekttap.

- Problemet er imidlertid at det er svært lett å tro at disse symptomene kommer av en brystinfeksjon, sier Dr. Jesme Fox, som er leder av the Roy Castle Lung Cancer Foundation, til avisen Daily Mail.

Han anbefaler derfor at man oppsøker lege dersom man får slike symptomer, for å være på den sikre siden.
Kilder: lommelegen.no, dailymail.com og Din Huslege

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer