Hva gir 100% kutt i forsikringen?

For å forstå hvorfor avkortningsnemda sa nei til å utbetale forsikringssummen, må man se på begrunnelsen i straffedommen, sier Terje Marøy.

Publisert
Sist oppdatert

Retten, nemda og forsikringsselskapet Trygg Hansa la til grunn at skadelidte kjørte ”uforsvarlig fort”, ”inn i en slak høyrekurve med en hastighet på minst 90 km/t.”

- En fartsoverskridelse på 10 km/t er altså ”uforsvarlig fort” både i strafferettslig og forsikringsmessig forstand. De sakkyndige mente forøvrig at det kjøremessig ikke var problem å holde 90 km/t i den aktuelle svingen. Det vil igjen tilsi at du kan miste erstatning etter 55-56 km/t i 50-sone, 66-68 km/t i 60-sone, 77-80 km/t i 70-sone, også videre.

- Dette er hastighetsoverskridelser de fleste av oss gjør oss skyldige i rett som det er. Selv har jeg mange ganger oversett skilt med nedsatt hastighet, sier Marøy.

Videre legger retten, selskapet og nemnda vekt på at tiltalte kom over i feil kjørebane. Legger man som retten verst tenkelig utgangspunkt til grunn, skal domfelte ha vært 97 cm til venstre for midten på en veibane uten midtlinje.

- Det vil si at hans uforsvarlighet ikke er i nærheten av uforsvarligheten knyttet til f.eks. en utforkjøring. Slik jeg ser det vil dermed enhver utforkjøring føre til 100 prosent avkortning av førerulykkesforsikringen, sier Marøy.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer