Hva gir fetest lommebok?

VALUTA: Bør lommeboka være full av sedler og dukater, reisesjekker eller plastkort?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Skal du til utlandet i ferien må du bestemme deg for hvordan moroa skal betales. Spørsmålet blir om du skal:

 • Veksle alle feriepengene til utenlandsk valuta før du drar (i norsk bank)

 • Kjøpe reisesjekker

 • Bruke VISA-kort (debetkort) i utenlandsk minibank

 • Bruke Master-card (kredittkort) i utenlandsk minibank
Men hva er egentlig den mest lønnsomme måten å veksle på?

Klikk her for å se hva de ulike vekslingsalternativene vil koste deg.

Kort er best

- Ta med litt kontanter, men bruk hovedsakelig kort. Det er både sikrere og rimeligere, sier Bjørn Langli, informasjonssjef i Fokus Bank. Vi ser at det er en generell økning i kortbruken for månedene mai, juni og juli, og den største veksten kommer fra bruk i utlandet. I juli ifjor hadde vi for eksempel en økning på hele 80% i antall transaksjoner fra utlandet med debetkort.

- Bruken av reisesjekker har imidlertid falt. Nå brukes reisesjekkene nesten bare i land der bankvesenet ikke er så godt utbygd og der det er mindre vanlig med kort. Og joda, det er fremdeles noen som veksler til ferievalutaen før de drar, men også her har nedgangen vært betydelig, sier Langli.

 • Gode råd om kort
 • Ta alltid med håndpenger

  DinSide anbefaler ikke at du går rundt med hele eller store deler av feriepotten i lommeboka. Mister du da lommeboka eller blir ranet, er nemlig moroa over.

  Valget står da mellom å bruke reisesjekker eller kort. Du bør likevel ha med en viss sum med håndpenger når du går ombord i flyet. Grunnen er enkel; det er ikke sikkert du finner en minibank eller et vekslingskontor med en gang du lander. Uten en slump penger i lommeboka risikerer du å stå på bar bakke.

  • Kort. Den største fordelen ved å bruke kort er at du slipper å gå rundt med kontanter på kroppen. I tillegg til at du ofte kan betale med kortet i butikker og på restauranter, er det normalt også enklere å fram til minibanker enn til utenlandske banker og vekslingskontorer. Som regel vil du også få en grei valutakurs når du bruker kortet.

   Sett imidlertid ikke alle pengene på en hest. Sørg for at du minimum har to ulike kort, og legg alltid reservekortet igjen i hotellsafen. Hva du gjør hvis du blir robbet kan du lese mer om her.

  • Reisesjekk. Stort sett er det de eldre reisende som fortsatt sverger til reisesjekkene. Men også ungdom og du som skal reise til såkalte risikoområder kan fortsatt ta med deg reisesjekker uten å bli sett på som gammeldags.

   Grunnen er at reisesjekker er noe av det sikreste du kan bruke. Skulle du bli frastjålet sjekkene eller miste dem, vil du få normalt få nye sjekker innen 24 timer.

  Debet eller kredittkort?

  MasterCard og Visa er de to største betalingssystemene i verden. MasterCard er et kredittkort, hvilket betyr at du får om lag en måneds utsettelse på betalingen. Visa, derimot, er som regel et debetkort, hvilket betyr at pengene trekkes fra kontoen med en gang.

  MERK: Også VISA tilbyr kredittkortløsninger, men for sammenligningens skyld har vi her tatt utgangspunkt i debetkortet.

  Man skulle kanskje tro at bruk av debetkort ville gi en valutarisiko - i og med at regningen først kommer omtrent en måned etter du har tatt ut pengene. Men slik er det normalt ikke.

  MasterCard beregner nemlig beløpet som skal belastes din konto allerede samme dag som du har brukt kortet, til tross for at den endelige regningen først kommer til deg mye senere. Unntaket er der betalingen skjer ved manuelle metoder. Da vil avregningen skje når butikken eller restauranten sender inn regningen.

  Klikk her for å se hva de ulike vekslingsalternativene vil koste deg.

 • Priseksempler fra Nordea
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer