Stryringsrenten øker mars 2019

Hva gjør bankene når styringsrenten øker?

Utlånsrentene blir ikke automatisk satt opp samtidig med styringsrenten.

VENTER PÅ REAKSJON: Foreløpig vet ingen hvordan bankene vil reagere, men vi kan kanskje få en anelse ut fra tidligere reaksjoner. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix.
VENTER PÅ REAKSJON: Foreløpig vet ingen hvordan bankene vil reagere, men vi kan kanskje få en anelse ut fra tidligere reaksjoner. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I september 2018 så vi at flere banker reagerte relativt raskt med å øke utlånsrentene sine etter at Norges Bank satte opp styringsrenten:

  • DNB varslet allerede dagen etter at de satte opp boliglånsrentene sine med inntil 0,25 prosentpoeng, tilsvarende sentralbankens renteøkning.
  • Uken etter justerte Sparebank 1 Østlandet, SMN og SR-bank, samt Nordea, Sbanken og KLP Banken sine renter.

Det samme skjedde ved sentralbankens renteøkning i mars 2019, men husk at styringsrenten er et minimumskrav for bankenes utlånsrente, og det betyr at økt styringsrente ikke automatisk hever utlånsrentene.

Sammenhengen mellom styrings- og utlånsrente

Elisabeth Realfsen i Finansportalen forklarer at normalt vil bankene si at når prisen på deres innlån øker med 0,25 prosentpoeng, må utlånsrentene til forbrukerne øke med like mye, for at bankenes fortjenestemarginer skal være uendret. Dette kalles utlånsmargin.

- I fjor høst førte Norges Banks renteøkning til at flere banker satte opp rentene noe, men ikke like mye som styringsrenten økte. En god del aktører økte prisene sine med 0,1 og 0,15 prosentpoeng, sier Realfsen til Dinside.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer