Hva gjør du når uhellet er ute?

De fleste har fått med seg at EØS avtalen kan bli din reddende engel hvis du blir syk eller skadet på ferie i et EU eller EØS land. Hva må du imidlertid huske på?

Hva gjør du når uhellet er ute?
Publisert

Utgangspunktet er at alle som bor i Norge er medlemmer i folketrygden. EØS-avtalen gir deg da rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling på reise i EU og EØS land. Ordningen omfatter også familiemedlemmer, det vil si din ektefelle og barn under 25 år.

Hva du har krav på, og hvorfor du bør ha reiseforsikring, har vi tatt opp i en tidligere artikkel.

Trygdekontoret der du bor gir deg en attest som viser at du er med i den norske folketrygden (blankett E 111). Attesten bør bestilles i god tid før du reiser. Denne attesten bekrefter nemlig din rett til å få sykehjelp ved øyeblikkelig behov, etter de samme reglene som gjelder for innbyggerne i oppholdslandet. Ifølge EØS-avtalen er du garantert offentlig hjelp uavhengig av hvilket EU eller EØS-land du befinner deg i. Problemet er at du må huske på å ta med trygdeskjemaet før du reiser, for å få det du har krav på.

Er du like slapp til å planlegge som undertegnede, har du selvsagt ikke somlet deg til å skaffe skjemaet på forhånd. Når du så står ansikt til ansikt med reinkarnasjonen av Dr. Mengele kan det fort bli dyrt. Hva gjør du da?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer