– Hva gjør jeg etter ID-tyveri?

Pass deg: Svindlere kan gjøre svært mye skade med svært lite info.

SJOKK: Da dette brevet dumpet ned i postkassen vår forstod vi at uhellet hadde vært ute. Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SJOKK: Da dette brevet dumpet ned i postkassen vår forstod vi at uhellet hadde vært ute. Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Velkommen til Chess! Vi har registrert at du nylig har kjøpt kontantkort hos ChessKontant Global i butikk/kiosk, og ønsker herved å bekrefte at du har blitt kunde hos oss".

Dette brevet kom i postkassen vår nylig. Problemet var bare at vi aldri hadde kjøpt noe kontantkort hos Chess. Likevel var et nytt telefonnummer opprettet i vårt navn, og noen hadde fått muligheten til å late som de var oss.

Med andre ord: Vi hadde blitt utsatt for et klassisk ID-tyveri.

Slik oppdager du at du har blitt utsatt for ID-tyveri

Kan få til mye

Et ID-tyveri betyr at noen utgir seg for å være noen de ikke er. Deg, for eksempel. I beste fall kan dette gjøres for moro, i verste fall for å volde stor skade.

I vårt tilfelle hadde ID-tyvene skaffet seg et telefonnummer registrert i vårt navn, som de videre kunne bruke til å identifisere seg som oss. Dermed kunne tyvene for eksempel bestille varer på nettet i vårt navn, få hentelappen på SMS og sende regningen i vår postkasse.

Nettopp dette opplevde tidligere DinSide-journalist Kristina Picard i 2009, da ID-tyver bestilte dyre mobiltelefoner og PC-er i hennes navn og sendte Picard regningene. Og i 2010 omtalte vi Ida Jæger, som opplevde at noen stjal posten hennes og bestilte bredbånd på hennes regning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer