Hva gjør vi med alternativ medisin?

Selv om vi startet arbeidet med å lage rammer for alternativ medisin i Norge tidlig, er vi nå tatt igjen av mange europeiske land. - Det går tregt her, sier lederen av WHOs avdeling for tradisjonell medisin, Xiaorui Zhang.

Publisert
Sist oppdatert

Sneglefart mot system for alternativ medisin
Selv om vi startet arbeidet med å lage rammer for alternativ medisin i Norge tidlig, er vi nå tatt igjen av mange europeiske land. - Det går tregt her, sier lederen av WHOs avdeling for tradisjonell medisin, Xiaorui Zhang.

- Problemet er at de fleste land ikke vet hvordan de skal forholde seg til alternativ medisin, sier Xiaorui Zhang.
FOTO: WHO

Hun er i Oslo denne helgen i forbindelse med verdenskongressen for akupunktur, der hun blant annet skal holde et foredrag. Som vanlig skal hun også møte helseministeren og noen flere i departementet hans.

I mange år har Norges helsemyndigheter snakket om hvordan man skal kontrollere alternativ medisin, og på en eller annen måte integrere det i det nasjonale helsesystemet - men fremdeles er det ikke kommet noe konkret ut av det.

Det synes doktor Zhang er rart - at vi som startet arbeidet med dette så lenge før de andre ikke er kommet lenger.

- Det går tregt i Norge, sier hun til Mozon.

Lite fremgang
Zhang har jobbet i WHO i tolv år, og i løpet av den tiden har hun hatt mange møter med den Norske helseministeren og andre i helsemyndighetene her i landet. Hver gang har hun fått inntrykk av at Norge gjerne vil finne en måte å håndtere alternativ medisin på. Men det har ikke skjedd så mye.

- Problemet er at de fleste land ikke vet hvordan de skal forholde seg til alternativ medisin. De fleste vet ikke hvordan man skal kontrollere det, og hvordan man skal stille krav til sikkerhet, effektivitet, kvalitet på produktene og behandlerne.

Sikkerhet
Dersom vi ikke finner ut hvordan vi skal håndtere alternativ medisin, mener Zhang at vi har et problem både med sikkerheten og kvaliteten på behandlingene.

Hun vil helst få innført et system der man sertifiserer behandlere, og har en type regulering med et eksaminasjonssystem og et råd som bestemmer hva man skal vite om og gjøre.

Andre land i Europa, som England, Sveits og Belgia, er kommet langt med å sette rammer for alternativ medisin, og på mange måter integrert det i de nasjonale helsesystemene.

I Sveits er blant annet kinesisk urtemedisin, akupunktur og kiropraktikk behandlingsmetoder som er godkjente av staten og får økonomisk støtte. I Belgia har de statlige skoler som underviser i akupunktur, med utdannelse både for leger og ikke-leger. I England gir flere universiteter undervisning i blant annet akupunktur og urtemedisin. Blant annet tilbyr universitetet i Midlesex en femårs utdannelse innen flere typer alternativ medisin.

Mozon.no, 11.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer