Hva har skjedd med appelsinen?

Næringsinnholdet i matvarer er blitt lavere og synker.

Appelsinen har fått redusert sitt jerninnhold med nesten 70 prosent. Foto: Colourbox.com
Appelsinen har fått redusert sitt jerninnhold med nesten 70 prosent. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man må spise fire gulrøtter for å få i seg like mye magnesium som det var i én gulrot i 1940. – David Thomas, britisk forsker.

- Forskning viser at mange grønnsaker har mistet halvparten av sitt natrium- og kaliuminnhold, samt over 70 prosent av jerninnholdet siden 1940. Det samme gjelder frukt. Innholdet av jern, kobber og sink har sunket med opptil 27 prosent. Det innebærer at vi må spise langt mer enn fem om dagen, og gjennomsnittsnordmannen får ikke det til en gang. – Fedon Lindberg, indremedisiner.

- Laksens omega-3 innhold har blitt halvert på bare ti år. Og appelsinen har fått redusert sitt jerninnhold med nesten 70 prosent. – Hallgeir Åndal, administrerende direktør i Life Scandinavia.

Dette er bare noen av de oppsiktsvekkende faktaene som ble presentert på et pressemøte i regi av helsekostkjeden Life denne uken.

- Fullstendig poengløst å ta kosttilskudd om du spiser sunt, sier andre eksperter

Store belastninger på maten

På møtet hevdet både Åndal og Lindberg at maten i dag går gjennom store miljøbelastninger, den utarmes på grunn av mer næringsfattig jordsmonn og den går gjennom lang transport, lagring og bearbeidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer