Hva har skjedd med beina?

Dette kan ramme 60 prosent av befolkningen.

Åreknuter kan oppleves svært sjenerende for dem som rammes,men det er heldigvis hjelp å få.  Foto: Veindirectory
Åreknuter kan oppleves svært sjenerende for dem som rammes,men det er heldigvis hjelp å få. Foto: Veindirectory Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Åreknuter oppleves først og fremst som en kosmetisk plage, og det er hovedgrunnen til at de fleste oppsøker lege, sier hudlege Bjørn E. Bondevik til DinSide Helse.

Spesielt gravide kvinner er utsatt for å få åreknuter, men også menn rammes. Tidligere undersøkelser viser at opptil 60 prosent av befolkningen kan oppleve fenomenet i løpet av livet.

Les også: De pinligste plagene

Smertefullt

Åreknutene opptrer gjerne som store, blå, klumpete årer, som synes som hevelser på beinet. Mange opplever smerter og verking i leggene, og da er det ikke lenger bare en kosmetisk problemstilling. Hvert år opereres 10.000 - 15.000 personer for åreknuter i Norge.

- Noen har så store plager av åreknutene sine at de må opereres. Man fjerner da de overflatiske blodårene, og blodet finner andre årer å renne igjennom. Selv om det er uvanlig, vil det alltid være en risiko for at åreknutene kan komme tilbake etter en slik operasjon, ved at andre vener utvider seg. Disse åreknutene vil imidlertid være mindre enn de første, forklarer Bondevik.

Det er venene som får åreknuter, og særlig venene i beina er utsatt fordi trykket er størst der. Når venene utvider seg og slynger seg, dannes åreknuter. Disse oppstår når det er for stort press på venene, eller når veggene i årene er for slappe og har dårlige klaffer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer