Hva inneholder vandelsattesten?

Det finnes to typer politiattester, en "vanlig" og en "uttømmende". I den uttømmende finnes absolutt alle opplysninger om dine eventuelle lovbrudd - uansett hvor lenge siden disse er begått. I den vanlige politiattesten slettes stort sett alle opplysninger som er mer enn to eller fem år gamle.

Foto: t
Foto: t Vis mer
Publisert

Lovene gir detaljerte beskrivelser av hva som skal stå og hva som ikke skal stå i politiattester, eller vandelsattester som de blir kalt på folkemunne. Utgangspunktet for attestene er strafferegisteret og bøteregisteret. Men hvilke opplysninger finnes så her?

Strafferegisteret:

inneholder samtlige opplysninger om dommer, vedtatte forelegg og andre avgjørelser som går ut på:

1. Frihetsstraff, samfunnstjeneste, rettighetstap eller utsettelse med å idømme straff. 2. Bot for forbrytelse. 3. Sikring, forvaring eller anbringelse i arbeidshus. 4. Betinget påtaleunnlatelse

Strafferegisteret inneholder også opplysninger om dommer på anbringelse i arbeidsskole, i tvangsarbeid eller på kursted.(Fullstendige detaljer om hva strafferegisteret inneholder finner du i paragrafene to til og med fem i Forskrifter om strafferegistrering)

Bøteregisteret:

inneholder opplysninger om:

1. Samtlige bøter ilagt ved forelegg (ikke forenklede forelegg) eller dom. 2. Påtaleunnlatelse i forseelsessaker.

Hva kommer med i attesten?

En uttømmende vandelsattest inneholder absolutt alle opplysninger som er å finne i både straffe- og bøteregisteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer