Hva kan arbeidsgiver forby deg?

Facebook, privatmail eller røyking?

Pass deg for hva du bedriver tiden på jobben din med. Foto: colourbox.com
Pass deg for hva du bedriver tiden på jobben din med. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent alle bruker internettet for tiden, og blir avhengige av forskjellige nettsamfunn og nettjenester. Siden du tilbringer store deler av dagen din på jobb, er det fort gjort å snike seg inn på yndlingsnettsiden.

Men har du egentlig lov til å snike deg inn? Det tar jo bare fem minutter, og arbeidsgiver kommer da aldri til å legge merke til dette, og om de gjør, kan det vel ikke gjøre mye for arbeidsgiver om du tar fem minutter avkobling fra jobbinga?

Lurt å holde seg unna flaska på jobb

Avisene skriver om den nye generasjonen Y. Dagens unge forventer nemlig mobilitet. Ofte ønsker de å ha 10-12 jobber i løpet av livet. I tillegg vil de gjerne legge inn reisetid.

Forskere forteller om at dagens unge er eksperter på å samarbeide og dele informasjon. De bruker nettsamfunn mer enn de bruker telefonen. Nettet er en direkte kunnskapslinje, hvorfor skal da arbeidsgivere stenge den av? Skal de ikke satse på de unge, og deres metode som blir mer og mer brukt?

Lars Holo er advokat og partner i Arntzen de Besche Advokatfirma AS og er også leder av Advokatforeningens lovutvalg for arbeidsrett.
Lars Holo er advokat og partner i Arntzen de Besche Advokatfirma AS og er også leder av Advokatforeningens lovutvalg for arbeidsrett. Vis mer


Hva kan egentlig arbeidsgiver forby?

- Arbeidsgiver kan forby alt så lenge det er til arbeidsplassens beste og de har en god begrunnelse for å forby noe, sier Lars Holo, leder av Advokatforeningens lovutvalg for arbeidsrett.

Regler fra arbeidsgiver blir ofte satt hvis det kan ha noe å si for sikkerhetsrisikoen for datasystemet eller at surfing på nett eller røyking tar opp jobbtiden til de ansatte.

- Enkelte nettsteder er skumle, det kan være en mulighet for at noen utenforstående kommer inn og utsetter datasystemet til arbeidsstedet for fare. En annen ting er når surfinga og eventuelle andre ting går ut over arbeidet de ansatte skal gjøre, sier han.

Han mener derimot at ansatte må få lov til å bruke noe tid på private sysler. Så lenge det ikke går utover arbeidstiden.

- Vi hadde en sak hvor en ansatt i et firma lastet ned så mye musikk at arbeidssystemet til hele firmaet gikk tregere, det går jo ikke an, sier han.

Dette betyr at din arbeidsgiver har full rett til å nekte deg å lese privatmail, ta deg en røyk eller sjekke Facebook.

Fra 1. mars kommer loven om at sjefen skal kunne få innsyn i ansattes e-post hvis det er nødvendig for den daglige drift, arbeidsgiver kan også lese tekstmeldinger og annen informasjon på jobbmobilen.

Røyking tar tid

Det skjer ofte at ansatte som røyker vil ha røykepause, som går over til skravlepause, gjerne en gang i timen, flere ganger om dagen. Clarion Hotel Ernst har en regelen om å forby røyking i arbeidstiden. De ansatte har ikke lov til å røyke i det hele tatt, skal vi tro FVN.no, men nå er reglene noe endret.

- Vi får lov til å røyke på visse balkonger, men det er fortsatt forbud mot røyking i arbeidstiden. Vi har fått flest positive tilbakemeldinger på dette, både av røykere og ikke røykere, sier Tone Govertsen, i Clarion Hotel Ernst, til DinSide.

Ingen ansatte i Levanger kommune får lov til å ta seg en røykepause på jobb. Loven har vært i bruk siden 2004. Nå vil i tillegg Kommunalsjef Øystein Sende i samme kommune vurdere å forby snus og skrå i arbeidstiden. Noen mener dette kanskje er å gå for langt?

Kan jeg bare bli sagt opp?

Forbyr Facebook

Når det gjelder Facebook kan det lett være at fem minutter blir til en halvtime-time. Når dette skjer kan du skjønne at arbeidsgiver setter opp et forbud for å få de ansatte til å tenke på hva de egentlig skal gjøre på jobb.

I Lindorff har de nektet folk å være på Facebook i arbeidstiden. Det er oppsigelsesgrunn for å logge seg på nettstedet. Regelen ble til fordi Facebook tok for mye av tiden til de ansatte.

Det er ikke bare i Norge Facebook forbys. Det er allerede flere amerikanske bedrifter som forbyr sine ansatte fra å gå inn på Facebook i arbeidstiden.

En verdensomspennende undersøkelse foretatt av sikkerhetsselskapet Sophos, viser at 43 prosent av arbeiderne ikke har tilgang til å komme inn på Facebooksiden, mens ytterligere syv prosent har tilgang, men kun med restriksjoner.

Stinket og fikk sparken

Sier opp ved nekt av Facebook

IT-selskapet Telindus har gjort en undersøkelse i USA blant kontorarbeidere om hvordan de ville forholdt seg til et forbud mot bruk av tjenester som Facebook og YouTube på arbeidsplassen.

4 av 10 ville sagt opp jobben. Hele 39 prosent av de mellom 18 og 24 år svarte at de ville vurdere å si opp jobben hvis et slikt forbud ble innført. Ytterligere 21 prosent svarte de ville bli «irritert».

Da kan det jo være en idé om arbeidsgiver tenker seg om to ganger, selv om de fleste av oss nok likevel vil synes det er helt greit om dette forbudet kom. Vel, hva vet vel jeg?

Tre av fire stjeler fra jobben

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer