Coronaviruset

Hva kan du be jobben om hvis skolen blir stengt?

Flere og flere skoler holder nå stengt på grunn av faren for coronavirus-smitte. Hva skjer med lønna til foreldre som må være hjemme med barna - og til lærerne?

SKOLESTENGING: Kan du få lønn fra jobben dersom skolen holder stengt og du må være hjemme med barna? Foto: NTB Scanpix
SKOLESTENGING: Kan du få lønn fra jobben dersom skolen holder stengt og du må være hjemme med barna? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT 12.3: I begynnelsen av forrige uke uttalte Helsedirektoratet at det kunne bli aktuelt med mer drastiske tiltak for å hindre spredning av coronaviruset, hvor det å stenge skoler og barnehager ble nevnt som ett mulig tiltak. Og nå skjer det.

De siste dagene har det rent inn med meldinger om skoler og barnehager som vil holde stengt, i dag kom også meldingen om at alt av skoler og barnehager i Oslo blir stengt fra kommende mandag.

Elever i karantene?

Ved kortvarig fravær har ikke kommunen eller fylkeskommunen plikt til å gi eleven opplæring for eksempel i hjemmet. Skolene bør likevel planlegge for at elever som er syke eller i karantene kan jobbe hjemmefra hvis formen tilsier det. Ved langvarig fravær har normalt kommunen og fylkeskommunen plikt til å gi opplæring til elevene et annet sted enn på skolen. For eksempel kan skolen og lærerne kommunisere med elevene via læringsplattformer, skriver Utdanninsdirektoratet på sine nettsider.

- Bør finne gode løsninger

Ifølge Utdanningsdirektoratet er det helsemyndighetene i kommunen som kan beslutte om en skole bør stenges midlertidig som følge av coronaviruset.

Men hva skjer med lønna til foreldrene, dersom de må bli hjemme fordi barnas skole er stengt?

Dette har vi spurt arbeidsgiverorganisasjonen NHO om. Vi har også spurt om de anbefaler arbeidsgivere å betale lønn til sine arbeidstakere i en slik situasjon, uavhengig av om de kan ha hjemmekontor eller ikke.

Direktør Margrethe Meder sier til Dinside at det ytes omsorgspenger etter reglene i folketrygdloven dersom den som har ansvar for barnet til daglig er syk, og foreldrene derfor må være hjemme.

- Andre type situasjoner der institusjoner stenges ned, dekkes ikke av gjeldende regler om omsorgspermisjon, sier Meder.

NHO sier videre at det er naturlig at arbeidsgiver og arbeidstakere her finner gode løsninger med henhold til ferie, avspasering eller lignende der det er mulig.

- Alternativet er at det gis ulønnet permisjon. NHO oppfordrer til å se på de muligheter som ligger i den enkelte bedriften, sier Meder.

NYE TALL: Mandag ble det klart at totalt 192 nordmenn har testet positivt for coronaviruset. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Hva med lærernes lønninger?

I Norge er det rundt 70.000 lærere i grunnskolen, ifølge tall fra Utdanningsforbundet. På Otta ungdomsskole er 15 av 20 lærere satt i hjemmekarantene.

Vi har spurt KS, som er arbeidsgiverorganisasjon for kommunesektoren, om lærere ved skolen vil ha krav på lønn når en skole blir stengt på grunn av frykt for coronasmitte.

- Jeg mener det riktige vil kunne være permittering etter Hovedavtalens del B paragraf 8-1 bokstav b eller permisjon med lønn ut fra omstendigheter og varighet, sier Brandshaug Dale.

Paragrafen KS-advokaten viser til, sier at permittering kan foretas når det er inntruffet uforutsette hendelser som er nevnt i arbeidsmiljøloven § 15-3 (10) - som ulykker, naturhendelser eller andre uforutsette hendelser som gjør det nødvendig helt eller delvis å innstille drifte .

Personalrådgiver Astrid Småland i Frosta kommune, hvor skolen holdt stengt for elevene fredag, sier til Dinside at lærerne får lønn som normalt selv om skolen er stengt.

Når det gjelder situasjonen videre, må de se an hvordan situasjonen utvikler seg. Skulle det bli snakk om langvarig stengning må kommunen eventuelt tenke på alternativer, ifølge Småland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer