Hva koster hytta deg?

Trenger du penger, eller går du og drømmer om egen hytte? Du bør uansett være kostnadene bevisst.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at en del av oss nå går rundt og lurer på hvordan vi kan frigjøre litt ekstra kapital. Vi går inn i en nedgangskonjunktur, og selv om rentenivået for øyeblikket er på vei ned, går vi mer usikre tider i møte.

En hytte kan selvsagt ha stor bruksverdi for de som eier den, men den er også en kostbar investring og en dyr eiendel å sitte på dersom du føler du har trang økonomi.

Så mye mer får du ved rentekutt

DinSide har en kalkulator som beregner hva hytta egentlig koster deg. Hyttekalkulatoren regner ut hva hytta koster deg i tapte kapitalinntekter, såkalt alternativkostnad. Med andre ord hva du kunne tjent på salgsverdien av hytta, hvis du plasserte pengene på en annen måte med dagens rentenivå.

>>>Regn ut hvor mye hytta koster deg her

Her ser du hvordan hyttekalkulatoren fungerer.
Her ser du hvordan hyttekalkulatoren fungerer. Vis merDette er bare et utsnitt. Kalkulatoren finner du her

For eksempel vil en hytte på én million kroner koste eieren omtrent 2.500 kroner per bruksdag hvis den brukes 20 dager i året og vedlikeholdskostnadene er 10.000 kroner - forutsatt at hun/han ikke er i posisjon for å betale formuesskatt før hyttas verdi iberegnes.

For hytteeieren som reduserer formuesskatten ved å investere i hytta, blir døgnprisen noe lavere, cirka 2.000 kroner per bruksdøgn - også ved bruk i 14 dager ferie pluss tre helger.

Verre er det med lite brukte vinterhytter. En hytte til 1 million kroner som brukes fem dager i påsken og et par helger, ellers i året vil lett koste rundt 4.000 kroner per bruksdøgn.

Trykk her og regn ut døgnprisen på DIN hytte

Det finnes én måte å få ned døgnprisene på hytta - nemlig å være der ofte. Med dagens transportpriser, skal en imidlertid bo på hytta i 60 dager før ett døgn koster mindre enn en uke i solvarme Syden.

Hvem skal arve hytta?

Usikker investering

Den lave renta de siste årene har fått mange nordmenn til å realisere hyttedrømmen. Men hytteinvestorer bør være klar over at hyttemarkedet skiller seg fra boligmarkedet ved at prisene på hytter er mer følsomme for svingninger i økonomien - de øker mest i oppgangstider, og synker mest i nedgangstider.

Statistisk sentralbyrås statistikk over hyttepriser går tilbake til 1991. Hvis vi ser på utviklingen i prisene på fritidseiendommer og boliger helt tilbake til 1991, ser vi at dette er et marked som er preget av svigninger og flyktighet.

- Min bror har tatt familiehytta - hva gjør jeg? Les hva advokaten svarte

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer