I det store og hele er det kirurgen som har størst betydning for resultatet.
Stadig flere kvinner legger seg under kniven for å få større bryst.
Det ble antatt i en artikkel fra Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2005 at rundt 50.000 norske kvinner hadde silikonbrystimplantater. I dag, tre år senere, kan vi regne med at tallet er betydelig større.
Les også: Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din
7. 000 kroner i forskjell
Et par spretne, nye bryster kan koste deg dyrt, og det finnes også mange forskjellige proteser å velge mellom. DinSide Helse har laget en prisoversikt på noen tilfeldig valgte klinikker i Osloområdet, Bergen, Trondheim og på Østlandet. Merk at dette på ingen måte er noen kvalitetstest og at vi kun har gått på priser.
Resultatene viser at det er et relativt stort spenn i prisene, med startpriser fra 23.800 kroner på Ringvoll Klinikken i Askim til 29.000 kroner på Klinikk Bergen. Velger du ut ifra pris, kan du altså spare 20 prosent.
Det kan også være lurt å sjekke om selve konsultasjonen er inkludert eller ikke,
før du eventuelt tar operasjonen.

Velg en erfaren kirurg
- Brystimplantatene har i seg selv en høy, men varierende pris. Dette reflekterer prisen på operasjonen i stor grad. Det betyr at anerkjente protesetyper er dyrere, og derfor blir operasjonen dyrere, sier Dr. Christian Busch på plastikkirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus til DinSide Helse.
Han sier det er viktig å velge en kirurg med god erfaring og omdømme. I det store og hele er det kirurgen som har størst betydning for resultatet, ikke hvilken protese man blir enig om, mener han.
Les også: Fikser på kroppen i lunsjen
Advarer mot å dra til utlandet
Flere og flere reiser til utlandet for å få enda billigere brystoperasjoner.
Dersom det er vanskelig for pasienter å sette seg inn i kompetansen til kirurger i Norge, må det være umulig i utlandet, mener Busch.
- Ved kosmetiske operasjoner er det vanlig å korrigere operasjonen dersom pasienten ikke er helt fornøyd, og det gjøres kostnadsfritt. Det kan bli upraktisk å reise langt for slike korreksjoner, fortsetter han.
Les også: Hun er snart verdens mest opererte
Han har følgende råd til kvinner som lurer på om de skal ta et inngrep:
- Diskuter det med venninner, mor eller fastlegen, og ha en uforpliktende konsultasjon hos en klinikk du får anbefalt.
- De fleste klinikker har også en hjemmeside du kan se på. Før- og etterbilder er ikke lenger lov å bruke i markedsføring, men er fortsatt tilgjengelig på utenlandske sider.
- Det er viktig å ha realistiske forventninger til et slikt inngrep før man bestemmer seg, og dette er et naturlig samtaletema under en slik konsultasjon, sier han.
Etter operasjonen
Tomm Bjærke, tidligere overlege ved Plastisk Kirurgisk avdeling på Rikshospitalet, jobber nå som plastisk kirurg ved Colosseumklinikken i Oslo og er redaktør for plastikkirurgi.no. Han sier det er viktig å ta det med ro etter en operasjon for å få best mulig resultat.
- Etter operasjonen vil brystene kjennes stramme og struttende, men etter 4-5 uker tøyes huden og brystene blir rundere og får en mer naturlig fasong. Man må regne med nedsatt følelse i huden over brystene som kan vedvare i inntil ett år. Brystvorten kan også få nedsatt følelse, sier Bjærke til DinSide Helse.