Hva koster silikonpuppene?

Du kan spare 20 prosent, men er det verdt det?

Publisert
Sist oppdatert
I det store og hele er det kirurgen som har størst betydning for resultatet.


Stadig flere kvinner legger seg under kniven for å få større bryst.

Det ble antatt i en artikkel fra Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2005 at rundt 50.000 norske kvinner hadde silikonbrystimplantater. I dag, tre år senere, kan vi regne med at tallet er betydelig større.

Les også: Dette bør du ikke gjøre mot kroppen din

7. 000 kroner i forskjell

Et par spretne, nye bryster kan koste deg dyrt, og det finnes også mange forskjellige proteser å velge mellom. DinSide Helse har laget en prisoversikt på noen tilfeldig valgte klinikker i Osloområdet, Bergen, Trondheim og på Østlandet. Merk at dette på ingen måte er noen kvalitetstest og at vi kun har gått på priser.

Hva koster silikonpuppene?

  1. Dette betaler du for silikonpuppene


Resultatene viser at det er et relativt stort spenn i prisene, med startpriser fra 23.800 kroner på Ringvoll Klinikken i Askim til 29.000 kroner på Klinikk Bergen. Velger du ut ifra pris, kan du altså spare 20 prosent.

Det kan også være lurt å sjekke om selve konsultasjonen er inkludert eller ikke,
før du eventuelt tar operasjonen.

SE PRISENE HER

I 2005 ble det antatt at 50.000 norske kvinner hadde silikonimplantater. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
I 2005 ble det antatt at 50.000 norske kvinner hadde silikonimplantater. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Velg en erfaren kirurg

- Brystimplantatene har i seg selv en høy, men varierende pris. Dette reflekterer prisen på operasjonen i stor grad. Det betyr at anerkjente protesetyper er dyrere, og derfor blir operasjonen dyrere, sier Dr. Christian Busch på plastikkirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus til DinSide Helse.

Han sier det er viktig å velge en kirurg med god erfaring og omdømme. I det store og hele er det kirurgen som har størst betydning for resultatet, ikke hvilken protese man blir enig om, mener han.

Les også: Fikser på kroppen i lunsjen

Advarer mot å dra til utlandet

Flere og flere reiser til utlandet for å få enda billigere brystoperasjoner.

Dersom det er vanskelig for pasienter å sette seg inn i kompetansen til kirurger i Norge, må det være umulig i utlandet, mener Busch.

- Ved kosmetiske operasjoner er det vanlig å korrigere operasjonen dersom pasienten ikke er helt fornøyd, og det gjøres kostnadsfritt. Det kan bli upraktisk å reise langt for slike korreksjoner, fortsetter han.

SE PRISER HER

Les også: Hun er snart verdens mest opererte

Han har følgende råd til kvinner som lurer på om de skal ta et inngrep:

- Diskuter det med venninner, mor eller fastlegen, og ha en uforpliktende konsultasjon hos en klinikk du får anbefalt.

- De fleste klinikker har også en hjemmeside du kan se på. Før- og etterbilder er ikke lenger lov å bruke i markedsføring, men er fortsatt tilgjengelig på utenlandske sider.

- Det er viktig å ha realistiske forventninger til et slikt inngrep før man bestemmer seg, og dette er et naturlig samtaletema under en slik konsultasjon, sier han.

Silikonpupper

Hva synes du om silikonpupper? (Avsluttet)
Så lenge det ikke er for mye, er det greit(64%)
Det er ekkelt(19%)
Ingenting er mer sexy (16%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Etter operasjonen

Tomm Bjærke, tidligere overlege ved Plastisk Kirurgisk avdeling på Rikshospitalet, jobber nå som plastisk kirurg ved Colosseumklinikken i Oslo og er redaktør for plastikkirurgi.no. Han sier det er viktig å ta det med ro etter en operasjon for å få best mulig resultat.

- Etter operasjonen vil brystene kjennes stramme og struttende, men etter 4-5 uker tøyes huden og brystene blir rundere og får en mer naturlig fasong. Man må regne med nedsatt følelse i huden over brystene som kan vedvare i inntil ett år. Brystvorten kan også få nedsatt følelse, sier Bjærke til DinSide Helse.

Les også: Nye pupper til jul?

SE PRISENE HER

Tomm Bjærke gir oss eksempler på komplikasjoner pasienter bør være oppmerksomme på:

  • Blødning er relativt sjeldent og forekommer hos rundt en av 200 pasienter. Dette krever reoperasjon.
  • Infeksjon forekommer enda sjeldnere, men innebærer at protesene må tas ut. Vanligvis må man vente opptil tre måneder før man kan legge inn nye. Det er meget viktig å slutte å røyke før og etter en slik operasjon og samtidig være forsiktig den første tiden for å redusere muligheten for infeksjon.
  • Ripling, som betyr folder i huden over protesen, er også noe som forekommer hos enkelte. Årsaken er hovedsakelig at man har for lite brystvev slik at små ujevnheter i protesen kan synes. For å unngå dette legger vi vanligvis protesene under muskelen og vi kan også bruke protesetyper som er fastere.
  • Mellom to to til fem prosent får kapseldannelse. Protesen er et fremmedlegeme og det dannes en tynn bindevevshinne rundt alle proteser. Hos noen blir denne tykkere og fastere og det kalles for "kapsel". Brystet vil da kunne endre form, bli ømt og kjennes hardt ut. Dersom man får kraftig kapseldannelse kan man rette på det med en ny operasjon hvor kapselen fjernes og protesen skiftes ut. Man vil da ha noe større mulighet for å få kapsel igjen.  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer