Hva lommeboken din sier om deg

Har du orden i økonomien?

Publisert
Sist oppdatert
Jeg pleier å rydde i lommeboken én gang i året.


Tyter kvitteringene ut av lommeboken din? Er du alltid tom for cash? Svarene på disse spørsmålene skal avsløre litt om din personlighet. Kanskje det finnes en sammenheng mellom hvordan lommeboken din er og hvor god kontroll du har på økonomien?

Eksperter nettstedet Bankrate har snakket med sier det finnes en sammenheng mellom hvordan lommeboken ser ut og hvor god økonomi en har. Men norske eksperter er skeptiske.

Flere tips: Få orden på økonomien din

Rydder opp en gang i året

Trond Døskeland, NHH
Trond Døskeland, NHH Vis mer


- Bankene undersøker det som kan ha noe å si for folks betalingsevne og –vilje. Da leter de etter spesielle trekk, og de kan de være kreative med å finne. Men jeg har aldri hørt om at lommeboken skal være en indikator på om du er en god eller dårlig betaler, sier forsker Trond M. Døskeland ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Døskeland sier han ikke tenker spesielt over hva han har lommeboken sin.

- Jeg tar vare på de kvitteringene jeg tror er viktige, og så hiver jeg dem etter en stund. Jeg pleier å rydde i lommeboken én gang i året, sier Døskeland.

Aud-Helen Rasmussen, DnB Nor
Aud-Helen Rasmussen, DnB Nor Vis mer


Tar skippertak

- Lommeboken kan fortelle flere historier, sier informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DnBNor.

Likevel synes hun det er viktigere å konsentrere seg om å ta riktige forholdsregler og sjekke godt at transaksjoner stemmer.

- Det er to kontroller du bør gjøre. Den første kommer før du drar kortet og taster inn pinkoden. Da skal du sjekke at beløpet er riktig. Den andre kontrollen kommer når du sjekker kontoutskriften, sier Rasmussen.

Hun tror ikke det er noen fasit på hvordan lommeboken bør se ut.

- Hver enkelt person må finne sitt system som fungerer for dem, sier hun.

- Hvordan ser din lommebok ut?

- Jeg har nok noen kvitteringer som ligger i påvente av en sjekk, og jeg tar noen skippertak i blant og rydder i den. Jeg vil vel si jeg har god kontroll over min egen økonomi, sier informasjonssjefen.

Spar tusener: 15 kjappe sparetips

Fire lommebøker

Bankrate har tatt for seg fire forskjellige typer lommebøker, og analysert hva de sier om eierens økonomiske sans. Kjenner du deg igjen?

Alltid tom lommebok? da burde du få bedre oversikt over hvor pengene forsvinner. Foto: David Playford
Alltid tom lommebok? da burde du få bedre oversikt over hvor pengene forsvinner. Foto: David Playford Vis mer


 • 1. Nesten alltid tom
  Lommeboken er vanligvis lett som en fjær, fordi du ikke klarer å la pengene ligge der for lenge. Uansett hvor mange ganger du tar ut penger i minibaken, så fordufter pengene før du vet ord av det. Og du vet ikke hvor de ble av.

  Hva sier det om deg?
  Du vil gjerne ha kontroll på pengene, problemet er at du er en reser på å sløse dem vekk.

  Hva du kan gjøre med det?
  Prøv å legge merke til hva du sløser bort pengene dine på, og skriv gjerne transaksjonene ned på en liten blokk. Du vil nok ikke få kontroll med en gang, men du kan ha som mål å i løpet av tre uker vite hvordan du bruker pengene dine.

  Hold orden med DinSides unike budsjettmodell

 • 2. Kaos
  Du har ingen orden på kvitteringene dine. Dessuten legger du myntene dine over alt, på gulvet i bilen, i jakkelommen, i stedet for å samle dem i, for eksempel, lommeboken.

  Hva sier det om deg?
  Du behandler ikke penger med mye respekt, noe som kan tyde på at du ikke bryr deg så mye om å følge med på økonomien din. Ofte er dette underbevisst.

  - Veldig mange tenker ubevisst at de ikke fortjener de pengene de har. kanskje de tenker at foreldrene jobbet så hardt for pengene, og nå tjener jeg en formue uten å fortjene dem, sier finansanalytiker Manisha Thakor til Bankrate.

  Hva kan du gjøre med det?
  Legg sammen alle kvitteringer og småmynter, og finn ut penger du har liggende rundt omkring og hvor mye du bruker.

  Ta ikke bare vare på kvitteringene, men gjør noe med dem! Foto: Colourbox
  Ta ikke bare vare på kvitteringene, men gjør noe med dem! Foto: Colourbox Vis mer


 • 3. Tar vare på kvitteringer
  Du tar vare på alle kvitteringene du kommer over, men de ender som krøllete papirlapper som tyter ut av lommeboken din.

  Hva sier det om deg?
  Du prøver i alle fall å ha kontroll, men du får det nok ikke helt til. Det betyr at du ønsker å ha kontroll på økonomien din, ellers ville du vel ha kastet kvitteringene dine med en gang. Du er flink til å tenke at du skal ha orden, men har større problemer med å gjennomføre det.

  - Du er en person som typisk kjøper det aller nyeste utstyret, men som aldri får brukt det, sier Thakor.

  Hva kan du gjøre med det?
  Ta deg en dag eller to og finn et system for å organisere kvitteringene dine, så du vet hva du lett finner dem hvis du trenger dem. Hvis du ikke kommer til å få bruk for dem senere, hva er vitsen med å ha dem i lommeboken?

 • 4. Organisert
  Kvitteringene dine er sortert, og du har greit overblikk over hvor mye penger du har til enhver tid. Og du vet sånn omtrent hvor mye du har råd til å bruke.

  Hva sier det om deg?
  Du har god kontroll over økonomien, noe som mest sannsynlig betyr du har en veldig forutsigbar økonomi.

  Hva kan du gjøre med det?
  Hvis du har en slik kontroll over økonomien, er det ikke sikkert du trenger å gjøre stort. Men det kan også bety at du ikke tar deg råd til å ha det litt morsomt iblant. Det er ikke alltid en dårlig ting å sløse litt.

  MER OM PERSONLIG ØKONOMI:


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer