Hva med seksualiteten?

Publisert
Sist oppdatert

Hva med seksualiteten? I 1896 uttalte den tyske legen og sexologen Richard von Krafft-Ebing om kvinners seksualitet at ”dersom hun (kvinnen) er normalt utrustet og oppdratt, er hennes lyster meget ringe”.

Hundre år etter har vi klart å kvitte oss med en god del av den seksualangsten som preget de opplyste deler av befolkningen på 1800-tallet. Det var en tid hvor seksualiteten virkelig skulle tøyles - ikke bare fordi man mente den var et syndig uttrykk for kjødets lyst, men man trodde også at den var skadelig!

Direktør Sandberg ved Gaustad Sykehus oppførte i sin første 15-årsrapport i 1865, alkoholisme og onani som de to viktigste årsakene til sinnsykdom. Mange kan huske skremsler om at dersom du onanerer, kan du få hår i hendene! Vi ler kanskje av det i dag, men latteren har ofte en usikker undertone.

I løpet av 1900-tallet har en rekke forutsetninger blitt lagt for at seksualiteten skal kunne integreres på en positiv måte i menneskenes liv:

Likestilling av kvinner og erkjennelse og aksept av kvinners seksualitet er én forutsetning. Ingen kan vel påstå at vi har kommet så veldig langt i denne prosessen - kvinner har på langt nær sosial og politisk likestilling. Det står også mye igjen i forhold til å fullt ut akseptere kvinners personlighetsmessige og seksuelle ressurser. Så langt har kvinners frigjøring i stor grad skjedd på menns premisser: Vi har prøvd å bli ”bedre menn” - det er imidlertid en almen erfaring at det må vi jobbe dobbelt så hardt som menn for å oppnå!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer