Hva med tilfluktsrommene?

Det er kun plass til 2,5 millioner mennesker i norske tilfluktsrom som fremdeles er operative. Hva skjedde med «bomberommene»?

ER DETTE «DITT» TILFLUKTSROM? Det finnes cirka 25.000 tilfluktsrom i Norge, og alle som finnes i dag, skal opprettholdes. Det er kommunene eller private som har ansvaret for vedlikehold, og det bygges i utgangspunktet få nye. Foto: KRISTIN SØRDAL
ER DETTE «DITT» TILFLUKTSROM? Det finnes cirka 25.000 tilfluktsrom i Norge, og alle som finnes i dag, skal opprettholdes. Det er kommunene eller private som har ansvaret for vedlikehold, og det bygges i utgangspunktet få nye. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes apper som kan gi deg nødinformasjon på telefonen - og så har vi fremdeles varlingene fra Sivilforsvarets anlegg.

To ganger i året er det varslingsprøver av alle varslingsanlegg i Norge, og én av disse er 14. juni klokken 12.

Varslingsprøvene er alltid den andre onsdagen i januar og juni, klokka 12. Og meldingen er alltid «Viktig melding - lytt på radio».

En fersk undersøkelse utført av Faktum Markedsanalyse for DSB viser imidlertid at bare halve befolkningen vet hva signalet betyr.

Ifølge Jon Birger Berntsen i DSB, som er sjef for Sivilforsvaret, rullerte man tidligere på varslingsingalene «viktig melding - lytt på radio», «flyalarm» og «faren over», men de siste årene har man kun sendt signalet «viktig melding - lytt på radio».

- Signalet betyr i praksis «søk informasjon». Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sier Jon Birger Berntsen.

1250 VARSLINGSANLEGG: Det finnes omtrent 1.250 varslingsanlegg i Norge. De fleste ligger i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen. Foto: DSB
1250 VARSLINGSANLEGG: Det finnes omtrent 1.250 varslingsanlegg i Norge. De fleste ligger i byer og tettsteder og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen. Foto: DSB Vis mer

Ifølge undersøkelsen, tror 27 prosent at dagens varsling betyr «flyalarm», 9 prosent tror det betyr «faren over», mens 15 prosent svarer at de ikke vet.

Nedenfor kan du se en forklaring på hvordan de ulike signalene er.

Flyalarmen, som varsles med korte støt i cirka ett minutt, betyr «fare for angrep - søk dekning».

Men hvor skal du søke dekning?

Plass til 2,5 millioner

Ifølge Kjersti Halle, seniorrådgiver sivilforsvarsavdelingen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), er det i Norge i dag cirka 25.000 tilfluktsrom, med plass til rundt 2,5 millioner mennesker. Det vil si at det er plass til under halvparten av Norges befolkning (som er cirka 5,1 millioner).

Varslingssignaler

Viktig melding - lytt på radio
Blir gitt med tyfoner slik: Tre signalserier med ett minutts opphold mellom seriene. Tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.
Betyr: Søk informasjon. Informasjon om hva som skjer og hvordan en skal forholde seg gis gjennom ulike media , f. eks. radio, tv, kriseinfo.no, sosiale medier mv. Signalet vil kunne bli brukt både i fred og krig.

Flyalarm
Blir gitt med tyfoner slik: Korte støt i cirka ett minutt.
Betyr: Fare for angrep – søk dekning. Signalet vil kunne benyttes ved fare for flyangrep og vil bli øvet i en krigsberedskapssituasjon.

Faren over
Blir gitt med tyfoner slik: Et støt i omlag ett halvt minutt.
Betyr: Faren over. Signalet vil kunne benyttes etter signalet fare for flyangrep og vil bli øvet i en krigsberedskapssituasjon.
(Kilde: Sivilforsvaret. Du kan også høre alle lydsignalene her, på Sivilforsvarets nettsider.)

Halle forteller at dette er tilfluktsrom som er bygget fra 50-tallet og utover, og at det er noen som har blitt slettet etterhvert. Men 25.000 er de som er operative i dag. Og de som finnes, skal opprettholdes - det har Stortinget bestemt.

Tilfluktsrommene er plassert i de områdene de regner med at behovet er størst, og det finnes både offentlige og private.

Det er eieren, altså enten kommunen eller en privat aktør, som har ansvaret for vedlikeholdet av tilfluktsrommet.

Kan risikere å måtte betale seg fri

I all hovedsak bygges det imidlertid ikke nye tilfluktsrom i dag.

- I den grad det bygges, bygges det som erstatning for tilfluktsrom som rives, forteller Halle til Dinside.

- Man har ikke plikt til å bygge nye tilfluktsrom i et nytt bygg - men på nye bygg over 1.000 kvadratmeter, må man søke om dispensasjon for å ikke bygge det, sier hun videre, og forklarer at dette henger sammen med den gamle frikjøpsordningen.

Dette var en ordning som lot private aktører betale seg fri fra å bygge tilfluktsrom - og i stedet være med og finansiere ofentlige tilfluktsrom.

I dag betaler de riktignok ingenting selv om de må søke om dispensasjon, men Halle sier at de kan risikere å måtte betale for dette i fremtiden.

Må kunne klargjøres på 72 timer

Tilfluktsrom i dag kan brukes til mye, som fritidsklubber, styrkerom og annet. Det er imidlertid et krav at rommet skal kunne klargjøres, eller ryddes for alt som egentlig ikke har noe i et tilfluktsrom å gjøre, på 72 timer.

Helle forteller til Dinside at det er visse krav til hva et tilfluktsrom skal inneholde og hvordan installasjonene skal være - det er for eksempe krav til elektronikken, til lamper - og til hvordan ting skal være festet.

- Det er derfor man må ta bort fredsinstallasjonen, det skal være rystesikkert, slik at det ikke er noen fare for at folk skal få ting over seg, forteller hun.

Rommene skal også være luft- og gasstett, og ellers inneholde førstehjelpsskrin, toaletter og så videre.

Vet du hvor ditt tilfluktsrom er?

Vi som er vokst opp i etterkrigstiden og frem til 80-tallet, kjenner godt til prinsippet om tilhørighet til et spesielt tilfluktsrom. Boligene var inndelt i kretser, som hadde tilhørighet til ett spesielt tilfluktsrom.

Halle forteller til Dinside at dette systemet ble avviklet på 80-tallet.

- Nå er det nærmeste tilfluktsrom som gjelder, og alle tilfluktsrom skal være skiltet, forteller Halle.

Lurer du på hvor ditt nærmeste tilfluktsrom er, skal kommunen og sivilforsvarsdistriktene ha en oversikt. I all hovedsak er det i store bygg på over 1.000 kvadratmeter som er bygget før 1996, og ofte skoler.

HÅNDBOK: Her får du vite hvordan du skal forholde deg, i tilfluktsrommet. Utgitt av Direktoratet for sivilt beredskap i 1991. Foto: SIVILFORSVARET/KRISTIN SØRDAL
HÅNDBOK: Her får du vite hvordan du skal forholde deg, i tilfluktsrommet. Utgitt av Direktoratet for sivilt beredskap i 1991. Foto: SIVILFORSVARET/KRISTIN SØRDAL Vis merSlik skal du oppføre deg!


For deg som er interessert, finnes det endel informasjon om tilfluktsromtjenestene og hvordan dette har utviklet seg, på Sivilforsvarets nettsider.

Der finner du blant annet en håndbok for eiere, ledere og brukere av tilfluktsrom, utgitt av Direktoratet for sivilt beredskap, i 1991. Boken inneholder blant annet byggebeskrivelser for soveanretninger, instruker om fordeling av arbeidsoppgaver, hvordan man skal oppføre seg i et tilflukstrom, og forslag til dagsrytme. Interessant lesing.

Hva skal tilfluktsrommet gjøre?

Tilfluktsrommene er bygget for å kunne gi vern til allmenheten, under en beredskapssituasjon.

Ifølge Sivilforsvaret, kan det generelt sies at de fleste vil redusere skadevirkningene fra konvensjonelle våpen, som skader fra trykkbølger og splinter.

Der det er installert mekanisk ventilasjon med ABC-filter, vil også skadevirkningene fra kjemiske og biologiske våpen bli reduserte. Mange rom vil også medvirke til å redusere strålinga fra radioaktivt nedfall, og i noen grad direkte stråling under kjernefysiske sprengninger.

Les også:

Kriseinfo på feriereiser? Registrer deg før avreise, så kan myndighetene nå deg

Bruk nødtelefonen langs veien om du skulle stoppe i tunnelen, heller enn å prøve å løse problemet selv!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer