Hva sier britene?

Etter ti år med søndagsåpne butikker - hva sier de britiske forbrukerne? Og hva med dem som må jobbe om søndagene?

Publisert
Sist oppdatert

Lovendringen som åpnet for søndagsåpne butikker møtte tildels stor motstand i handelsnæringens fagforeninger, i tillegg til den, ikke overraskende, sterke motstanden fra det kristne miljøet.

Forbrukerne derimot, jublet. I et land der 12-timersdagen er allemannseie, 17-timersdagen ikke er et ukjent fenomen, og helgejobbing likeså, fikk hardtarbeidende, tidspressete arbeidere også presset inn litt shopping mellom jobb, familieliv og den obligatoriske tiden på pub.

Supermarkedene jublet også. Flere av kjedene hadde jobbet lenge for å løse opp lovgivningen rundt søndagshandelen. Ifølge BBC hadde endel av dem allerede trosset forbudet, i visshet om at økte inntekter fra søndagssalget ville dekke eventuelle bøter (og vel så det).

Kunden har alltid rett

Det var imidlertidig ikke kun økt omsetning og profitt som motiverte butikkene. I et stadig mer konkurransepreget marked var det viktig for bedriftene å følge kundenes ønsker - og søndagsåpne butikker var desidert et av de største.

En bransje i forandring

Den britiske handelsnæringen har undergått en voldsom forandring de ti siste årene. De største supermarkedkjedene har utvidet fra kun å føre mat- og dagligvarer til å selge klær, medisiner, bensin - for ikke å snakke om finansielle tjenester. Noen kjeder har blitt større - som for eksempel Tesco som i dag er ledende innenfor det utvidete supermakedbegrepet - mens andre har tapt terreng. Safeway, som før var den fjerde største kjeden har gradvis mistet fotfeste, og ble til slutt kjøpt opp av den nye konkurrenten Morrison's.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer