Hva skal du drikke til julematen?

Pinnekjøtt, ribbe, kalkun eller lutefisk? Her er dråpene som passer til julens godsaker.

DEILIGE DRÅPER: Det finnes rødvin, hvitvin, champagne og juleøl som passer fint til julematen. Foto: COLOURBOX
DEILIGE DRÅPER: Det finnes rødvin, hvitvin, champagne og juleøl som passer fint til julematen. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deilig julemat, krever deilig drikke – men – det er ikke bare-bare å finne den perfekte vinen eller det mest passende ølet til julemiddagen.

En vin som passer godt til pinnekjøtt, er ikke nødvendigvis noe godt valg til lutefisken. Ei heller er et godt ribbeøl nødvendigvis like velsmakende til kalkun.

Årets beste og verste juleøl 2009

Hvilket juleøl skal du velge?

Mange velger å nyte et glass juleøl eller to til maten. Det kommer stadig flere sorter på markedet, og DinSide testet for ikke lenge siden hele 54 forskjellige flasker.

Best i test ble Berentsens Julefnugg, som du får kjøpt på Vinmonopolet. Ifølge ekspertpanelet har ølet en deilig lukt av kaffe, alkohol og syre, og smaker syre, brent karamell, søtt, kandisert sukker, rosin, mørk konfektsjokolade og alkoholvarme.

Men passer testvinneren til mat? Ja, så absolutt! Dommerpanelet mener at Julefnuggen er perfekt til spesielt fet julemat, som ribbe eller røkt pinnekjøtt. Ølet fikk også skryt for å passe godt som hyggedrikke.

Et annet godt alternativ er Ringnes Julebokk, som passer godt til forskjellige typer julemat. Ølet fikk terningkast seks, så den burde være en sikker vinner. Husk at innholdet i flasken måler hele 9 prosent alkohol, noe som er mer enn i de fleste andre øltypene, men fortsatt mindre enn vanlig vin.

Nørrebros Julebryg, en dansk juleølvariant, er også et greit alternativ, spesielt om du skal spise veldig kraftig julemat. Flaskene får du kjøpt på Vinmonopolet.

- Lettere med øl enn vin

Våre øleksperter har lang erfaring med å kombinere øl og mat, og synes selvfølgelig ikke det er så vanskelig å finne flasker som passer til forskjellige retter. Men de påstår det ikke skal være så vanskelig å kombinere øl og mat.

GOD KOMBINASJON: Hylje Mortensen fra Norøl har skrevet bøker om øl og vin. Han sier det er ofte enklere å kombinere øl og mat enn vin og mat. På dette bildet blindtester han juleøl for DinSide. Foto: Per Ervland
GOD KOMBINASJON: Hylje Mortensen fra Norøl har skrevet bøker om øl og vin. Han sier det er ofte enklere å kombinere øl og mat enn vin og mat. På dette bildet blindtester han juleøl for DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


- Juleølet er i utgangspunktet ment for mat. Når det gjelder vin er det så mange ting du må tenke på for at det skal fungere, sier Bent Engen.

Han legger til at det er mye lettere å finne et øl som fungerer og kan kombineres med mat.

- I motsetning til vin tåler øl syre, hvis du har en salat med en standard vinaigrette, bør du være forsiktig med å drikke vin før du har spist salaten, fordi det kan bli krasj, sier Hylje Mortensen.

Mortensen har i tillegg til å være med i DinSides ølpanel, så har han også skrevet bøker om både øl og vin.

Årets beste og verste juleøl 2009

To huskeregler

Ifølge landets største bryggeri, Ringnes, er det to ting du bør skille mellom når du skal finne ut hvilke øl som passer til hvilken julemat. Er maten fet eller lett?

Til fet og kraftig mat, som ribbe og pinnekjøtt, bør man velge et juleøl med mye smak og sødme, og gjerne også et godt innslag av bitterhet.

Til litt lettere julemat som skinkestek, kalkun, lutefisk og rakefisk velger vi gjerne et øl som har lett maltsødme og fruktighet samt avstemt bitterhet, anbefaler ølkjennerne i Ringnes.

Hva med vin?

For all del; det er godt mulig å drikke vin til julematen. På Vinmonopolets nettsider finner du en oversikt hvilke vintyper som passer best til forskjellig julemat. Her finner du anbefalinger av både hvite og røde viner til noen av de vanligste julemåltidene.

I tabellen under finner du generelle anbefalinger på drikke til fire vanlige julemiddagstallerkener. Oversikten tar for seg øl og vin, og er basert på informasjon fra Vinmonopolet, Ringnes og ølboken Norsk Øl.

JulematØl som passerVin som passer
RibbeKan tåle alt fra moderat fyldige juleøl til kraftig juleøl med medium til høy sødme og bitterhet. Bitterheten bryter ned fettet i maten. Unngå øl med for mye fruktighet.Hvitvin: friske og fruktige, f. eks. en halvtørr eller tørr riesling fra Tyskland. Rødvin: Syrefriske viner uten for mye garvestoff.
   
Pinne-
kjøtt
Juleøl som er friskt og leskende, men ikke for kraftig. God bitterhet vil gjøre susen for fettet. Lav til moderat sødme og fruktighetEn rik type champagne (eks. Blanc de Noir), eller en halvtørr/tørr riesling. Bør være frisk og fuktig. Det samme gjelder rødvinene.
   
KalkunMager rett, som ikke bør overdøves av altfor sterk og kraftig juleøl.Til tradisjonell kalkun med stuffing passer fruktige rødviner med middels til god fylde. Vinmonopolet anbefaler også de alkoholfrie variantene. Serveres kalkunen som kaldrett, kan en smakfull vin laget på Riesling, Grüner Veltliner eller Pinot Blanc passe godt
   
LutefiskHer er det spesielt viktig å ta hensyn til tilbehøret. Bacon og annet fett krever øl med god bitterhet. Et friskt juleøl vil som regel passe godt.Hvitvin eller musserende vin er ofte å foretrekke frenfor rødvin. En tørr sherry er heller ikke å forakte.


DAGENS MORALPREKEN: Glem ikke at julen er tid for hygge, og at alkohol bør konsumeres i forsvarlige mengder. Husk at det også finnesgod julebrus og godt alkoholfritt øl på markedet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer