Hva skal du velge?

De fleste nordmenn har annuitetslån, men er det kanskje mer lønnsomt med serielån?

HAR DU RÅD? Et serielån putter raskere kapital inn i boligen. Foto: Colourbox.com
HAR DU RÅD? Et serielån putter raskere kapital inn i boligen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du ta opp boliglån, har du som regel valget mellom et serielån og et annuitetslån. Mens noen er tilhengere av serielån, har de fleste norske låntakere annuitetslån.

Med serielån betaler du mer til å begynne med og mindre på slutten av låneperioden. Terminbeløpet blir altså lavere etter hvert som tiden løper. En fordel med serielån er at du bygger deg opp egenkapital i boligen hurtigere enn ved et annuitetslån.

Med et annuitetslån betaler du det samme terminbeløpet, avdrag og renter, gjennom hele lånets løpetid gitt at renten er uforandret. Etter hvert som lånet nedbetales, utgjør avdragene en større andel av totalbeløpet. En fordel med annuitetslån er at du slipper de største utgiftene mens du er ung og nyetablert, en periode hvor mange har det trangt økonomisk.

La oss ta for oss et lån på en million kroner som skal nedbetales over 20 år. Nedenfor ser du hvilken betydning lånetypen får for din økonomi.

Regn på ditt eget lån med vår betalingsplankalkulator

82.000 mer i renter

Tallene viser at låntakere med annuitetslån i dette tilfellet betaler 82.030 kroner mer i renter. Den effektive renten er likevel lik for de to lånene. Den påvirkes nemlig ikke av hvilken avdragsprofil du velger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer