Hva skal tenåringen bli?

En av de viktigste oppgavene du har som forelder er å hjelpe tenåringen din med å velge yrke. Her er noen råd på veien.

Publisert
Sist oppdatert

Mange synes det kan være vanskelig å se for seg barnet sitt som voksen. Likevel er det viktig å hjelpe tenåringen din med å gjøre gode valg.

Valg av videregående og studier, få seg jobb, ta et friår... Tenåringene kommer til å møte på mange valg. Hvordan kan du hjelpe din tenåring på best mulig måte?

Videregående/videre studier?En god forberedelse er å sette seg ned og skrive. Tenåringen bør notere målene sine og hva de akter å gjennomføre, selv om de ikke har bestemt seg for hva de vil med livet. Be tenåringen skrive ned en liste med sine:

  • akademiske og personlige styrker og svakheter
  • utenomfagelige aktiviteter
  • karakterer
Deretter må tenåringen tenke på og skrive ned kvaliteter han eller hun ser etter på skolen.

Nå starter undersøkelsene. Du kan blant annet finne informasjon om skoler i brosjyrer, på internett og gjennom rådgivere på skolen. Hvis du har mulighet kan du også la tenåringen prate med elever ved skolene dere vurderer.

Jobbe?Dersom videre utdanning ikke frister eller tenåringen trenger ekstra penger, kan jobb være valget. Dersom dette er veien din tenåring vil gå, er det viktig å lære seg å søke på jobber, skrive en god søknad og lære å takle intervjusituasjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.