Hva skjedde med 80-tallet?

>> Tilbake til hovedsaken

Publisert
Sist oppdatert
Hvem sa at vannsenger gikk av moten? Disse modellene selges den dag i dag. Bildet er hentet fra Sengemakeriets nettsider
Hvem sa at vannsenger gikk av moten? Disse modellene selges den dag i dag. Bildet er hentet fra Sengemakeriets nettsider Vis mer

Neste side: Drakk du denne brusen?
Vannsengen

Vannsengen var vel toppen av luksus på 80-tallet, men få vil vel skryte av å ha en slik i dag. En typisk vannseng består av en vannbeholder av gummi, plassert i en sengeramme. På Sengemakeriet i Trondheim selges vannsenger til hele landet. Andreas Gullaksen fra Sengemakeriet opplyser at en komplett vannsengløsning koster i dag rundt 15-20.000 kroner. I følge ham er det fortsatt interesse for vannsenger.

- Spesielt de som har hatt vannseng tidligere er interessert, sier han.

Og sengen har utviklet seg noe siden 80-tallet. Da var det vanlig i Norge å ha udempet vannmadrass, som skvulpet og beveget seg kraftig.

- Som å være på sjøen, beskriver Gullaksen det.

Men nå er det mest vanlig å ha en dempet madrass, med flere vannkamre, slik at den blir roligere å ligge på.

nettsidene til den europeiske vannsengorganisasjonen EWA (ja, du leste riktig) finner du mer informasjon om vannsenger. Her finnes også en oversikt over hvilke hoteller i Storbritannia som har vannsenger.

Madrassguide

Slik så den berømte Grans-brusen, rett før den ble tatt av markedet i år.  Bilde fra Grans' nettsider
Slik så den berømte Grans-brusen, rett før den ble tatt av markedet i år. Bilde fra Grans' nettsider Vis mer

Neste side: Genseren alle huskerGrans Tropo

Husker du den grønne kiwibrusen som var så utrolig god å blande drinker med? Grans Tropo, het den.

På Grans' nettsider er brusen beskrevet slik: "Den lysegrønne brusen har en smak av tropiske frukter og pasjonsfrukt. En populær drikk til barn i alle aldre, og meget velegnet som smak- og fargetilsetter i ulike punsj og vårdrinker."

Tropo er et av produktene som ikke forsvant med 80-tallet. Den var faktisk i produksjon fram til i år. Nå er den borte fra hyllene, men alt håp er ikke ute for folk som drømmer om å få smake på brusen igjen.

- Vi har fått mange henvendelser fra kunder som savner brusen, så vi skal aldri si aldri, sier salgsdisponent i Grans, Jan Halvorsen, på spørsmål om brusen kommer til å bli produsert igjen.

Fulgte du med på moten på '80-tallet, kjenner du nok igjen merket på denne genseren. Akkurat denne her ble nettopp solgt på QXL for 260 kr.Faksimile fra QXL.no
Fulgte du med på moten på '80-tallet, kjenner du nok igjen merket på denne genseren. Akkurat denne her ble nettopp solgt på QXL for 260 kr.Faksimile fra QXL.no Vis mer

Neste side: Formatkrig
BALL-genserne

Mange husker 80-tallet for klesstilen. Og et av merkene som har brent seg fast i minnet fra det spesielle tiåret er BALL.

NRK rapporterte i 2003 at BALL-genseren var tilbake. Da tok nemlig butikken Men's Only inn et nytt parti med den utskjelte og elskede genseren. Søker du på forskjellige auksjoner på nettet, kan du være heldig å komme over en flott utgave av Ball-genseren. Denne BALL-genseren ble solgt for 260 kroner på QXL.no tidligere i høst.

Andre merker som også var populære på 80-tallet var blant annet Poco Loco, Pocolino og Milét.

Neste side: Snøsko


VHS mot Betamax

Det finnes sikkert husstander som bruker VHS-spilleren ennå. Men mange vil nok tenke tilbake på VHSen som et produkt av 80-tallet.

På begynnelsen av 1980-tallet kjempet JVCs VHS mot Sonys Betamax om å bli det ledende videoproduktet. I dag vet vi at VHS stakk av med seieren, mye på grunn av støtten formatet fikk fra filmindustrien. Mange har sammenliknet dagens krig mellom formatene HD-DVD og Blue Ray, med 70- og 80-tallets kassettkrig.

Kilde: ITAvisen

Disse nye snowjoggene koster 799 kroner, og har vært en stor hit i Danmark. Foto fra Lille Vinkel Sko
Disse nye snowjoggene koster 799 kroner, og har vært en stor hit i Danmark. Foto fra Lille Vinkel Sko Vis mer

Neste side: Populær håndholdt
Snowjog

Har du noen gang hatt på deg et par av disse? Snowjoggene var tøffe på 80-tallet, og er forlengst på vei tilbake igjen. Snowjoggene på bildet over er den moderne versjonen av skoene "alle" gikk med på 80-tallet. I følge nettbutikken Lille Vinkel Sko skal 30.000 par være solgt bare i Danmark - av typen Rubber Duck (bildet). Om du ikke vil investere i nye sko, ta deg en tur på loftet og finn fram dine gamle snowjogger.

KK: Høstens styggeste sko

Lyst på billige snowjogger? Sjekk denne siden.

Denne kan du kjøpe på QXL for 800 kroner. Faksimile: QXL.no
Denne kan du kjøpe på QXL for 800 kroner. Faksimile: QXL.no Vis mer

Neste side: Deilig hår
Game&Watch

Foto: Nintendo
Foto: Nintendo Vis mer


Sett en slik en før? Game&Watch var bittesmå spillmaskiner som var ganske populære på 80-tallet. Den lille maskinen var en av Nintendos første store suksesser. De første spillene kom til Norge i november 1981.

Game&Watch er tatt ut av produksjon for mange år siden. I senere tid har ulike versjoner av GameBoy fulgt opp suksessen, og i dag er det Nintendo DS og PlayStation Portable som leder an i det håndholdte spillmarkedet.

Leter du litt på nettet, er det fortsatt mulig å få tak i Game&Watch. Sjekk for eksempel ut QXL.

Neste side: Tyggegummi


Kreppetangen

Hockeysveis, grorudpalme og giganthår - hårsveisene på 80-tallet er umiskjennelige. Og hadde du din glanstid i dette tiåret, er sjansene store for at du eide en kreppetang. I dag bruker vi rettetang, men det er fortsatt mulig å få tilbake 80-tallssveisen med fullt kreppa hår. På Teknikmagasinet, for eksempel, finner du en kreppetang fra Philips for 359 kroner.

Gammel, svensk TOY-reklame. Foto: MalacoLeaf
Gammel, svensk TOY-reklame. Foto: MalacoLeaf Vis mer

Neste side: BrusmaskinTOY

På 80-tallet gikk alle og slafset tyggis, spesielt merker som Digg, Hubba Bubba og, ikke minst TOY. Sistnevnte er et svensk tyggismerke som oppsto i 1934, og var spesielt pop på 70-80-tallet.

På 1990-tallet fikk tyggegummien hard konkurranse fra blant annet SorBits og andre sukkerfrie tyggismerker. I 1998 ble det slutt for 1990-tallets største tyggissuksess i Skandinavia.

I forbindelse med 70-årsdagen i 2004, laget MalacoLeaf en jubileumsutgave av TOY. Tyggisen ble produsert i et begrenset opplag på 700.000 i Norge og Sverige. Denne gangen var Toy blitt sukkerfri, den også.

Ikke akkurat Coca-Cola...
Ikke akkurat Coca-Cola... Vis mer

Neste side: TegneseriehelteneBrusmaskinen

Ble det for dyrt med brus, kunne man lage den selv. Det var i alle fall tanken bak brusmaskinen fra 1980-tallet. Smaken var kanskje ikke noe å skryte av, men tenk så stas det var å lage "ordentlig" brus hjemme i eget kjøkken.

Hvem skulle tro at den utdødde maskinen skulle få sin renessanse på 2000-tallet? For i 2005 kom SodaStream, en ny versjon av den klassiske brusmaskinen.

DinSide testet den nye brusmaskinen da den kom på markedet. Suksess eller flopp?

Les testen her.

Hva skjedde med 80-tallet?He-Man

He-Man er en av de mange store tegnefilmheltene fra 80-tallet. He-Man var umiskjennelig med sin tåpelige hårsveis og homoerotiske bekledning. Serien finnes nå på DVD, og du får tak i den blant annet på PlateKompaniet.

En liten godbit til dere som savner filmene og seriene fra 1980-tallet: Sjekk ut nettsiden Retro Junk. Her finner du oversikt over alle godbitene som ble vist på kino og TV, inndelt i tiårene 1970, 1980 og 1990. Her finner du haugevis med bilder, informasjon og videoklipp. Kos deg!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer