Reiseforsikring

Hva skjer hvis Airbnb-verten avlyser?

Én av tre under 35 år er usikre på hva reiseforsikringen dekker, viser en ny undersøkelse.

DA BLIR DET TELT, DA: Det er forskjell på hva forsikringen dekker hvis Airbnb-bestillingen din blir kansellert kontra hvis hotellrommet blir det. Forsikringen dekker nemlig ikke merutgifter som følge av at Airbnb-verten plutselig kansellerer, siden dette reguleres mellom leietaker og utleier, påpeker forsikringsselskapet Fremtind. Har dere ikke en back-up til Airbnb-bestillingen, må dere kanskje fram med teltet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DA BLIR DET TELT, DA: Det er forskjell på hva forsikringen dekker hvis Airbnb-bestillingen din blir kansellert kontra hvis hotellrommet blir det. Forsikringen dekker nemlig ikke merutgifter som følge av at Airbnb-verten plutselig kansellerer, siden dette reguleres mellom leietaker og utleier, påpeker forsikringsselskapet Fremtind. Har dere ikke en back-up til Airbnb-bestillingen, må dere kanskje fram med teltet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Mange unge vet ikke at de må ha egen reiseforsikring når de fyller 20 år. Det gjelder stort sett hos alle forsikringsselskap. Dermed er det slik at mange 20-åringer heller ikke har egen reiseforsikring, ifølge Fremtind, DNBs og Sparebank 1s felles forsikringsselskap.

Dette er blant funnene i en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av forsikringsselskapet, som også viser følgende resultater:

  • Én av tre under 35 år er usikre på hva reiseforsikringen dekker.
  • Mest usikre er de under 24 år, til tross for at det er flest av disse som skal ut og reise i sommer.
  • Én av fire oppgir å ha full kontroll på hva reiseforsikringen dekker, og det er de over 55 år som har best kontroll.
  • Om lag 85.000 nordmenn oppgir at de burde sjekket forsikringen bedre, og nesten 200.000 vet ikke hva reiseforsikringen dekker.

- Uten reiseforsikring kan du fort bli påført svært høye utgifter hvis blir syk eller utsatt for en ulykke på reisen. Et sykehusopphold i utlandet kan fort koste deg et par hundre tusen om du er riktig uheldig, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind i en pressemelding.

Pass opp for Airbnb-fella

Som nevnt over, er de under 24 år ganske usikre på hva reiseforsikringen dekker, én av fem svarer blankt nei når de blir spurt om dette. Samtidig sier 46 prosent av de i denne aldersgruooen at de skal utenlands i sommer, som gjør dem til den største aldersgruppen.

Og, 200.000 av de 1,5 millionene nordmennene som skal til utlandet i sommerferien, planlegger å leie bolig via Airbnb. Halvparten av disse er under 35 år, noe som kan forklares med at utleietjenesten er et billigere alternativ enn hotell i flere tilfeller.

Det er imidlertid forhold rundt kansellering som er annerledes knyttet til Airbnb enn når du booker hotellrom. Forsikringen dekker nemlig ikke merutgifter som følge av at Airbnb-verten plutselig kansellerer. Dette reguleres mellom leietaker og utleier, påpeker Nielsen.

Forsikringen dekker, derimot, tyveri fra rommet ved Airbnb-leie, men husk at klokker, smykker og elektronikk må låses inn i safe eller oppbevaringsboks når du ikke bærer det med deg, legger Nielsen til.

Vær føre var

Dersom du vil finne den reiseforsikringen som passer best for deg, er det viktig at du sjekker hvor ofte og lenge du er på tur, samt om vilkårene dekker alt som kan henge mens du er ute.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi råder deg til å forberede deg på hva du bør gjøre dersom uhellet er ute mens du er utenlands.

- Blir du syk stiller kanskje forsikringsselskapet krav om at du må oppsøke et av deres forhåndsgodkjente sykehus eller legekontor. Kontakt derfor forsikringsselskapets alarmsentral først. Noen selskap har egne apper med oversikt over godkjente sykehus og legekontor, sier Sørmo til Dinside.no.

Trenger du tilleggsforsikringene?

Nielsen i Fremtind advarer deg mot tilleggsforsikringer.

Mange reiseaktører og operatører tilbyr en rekke ekstra forsikringer som fort kan gjøre reisen mye dyrere, spesielt ved leie av bil.

- Har du en god reiseforsikring, kan du med god samvittighet svare nei på alle tilbud om tilleggsforsikringer når du bestiller reisen, men sjekk forsikringen din før du avslår, sier Nielsen.

Nær én av tre mellom 25 og 34 år skal leie bil i utlandet i sommer. Bestiller du leiebil, bør du være oppmerksom på at det er store gebyrer hvis du leverer tilbake med tom tank, tillegger hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer