Hva skjer hvis banken går konkurs?

Lån, innskudd, forsikringer og andre bankprodukter kan påvirkes av skrekkscenarioet.

BANK-KONKURS: Det vil ha stor innvirkning på privatøkonomien din hvis banken din går konkurs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
BANK-KONKURS: Det vil ha stor innvirkning på privatøkonomien din hvis banken din går konkurs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Sikkert som banken», heter det, men er den alltid så sikker?

Du har gjerne lån, lønnskonto, sparekonto, fond og forsikringer i samme bank, eller kanskje du er en «bank-shopper» som har fordelt produktene på flere banker.

Hvis én eller flere store banker går konkurs, betyr det krise for både forbrukerne og samfunnet, ifølge Pia Cecilie Høst i Forbrukerrådet. Norge ble heldigvis skånet for bankkonkurser under den siste finanskrisen, i 2008, men det gikk ikke like bra i andre land.

- Dersom en norsk bank går konkurs, vil staten vurdere om banken skal avvikles eller få fortsette. Gjelden blir da gjort om til egenkapital, forklarer Høst overfor Dinside.no.

Sikrer to millioner per kunde

Som norsk bankkunde har du et sikkerhetsnett som kan hjelpe deg hvis banken går konkurs.

- Alle norske banker må være med i Bankenes sikringsfond. Det betyr at innskudd, inkludert positiv saldo på kredittkort og kontantbeholdningen på aksjesparekonto (ASK) er sikret med inntil to millioner i hver enkelt bank, sier Høst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer