Bankkort som legitimasjon

Hva skjer med bankkort med bilde?

Dette betyr ankomsten av nasjonalt ID-kort for bankkort som legitimasjon.

ID-KORT: Med et nytt nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nye nasjonale ID-kortet ble klart for bestilling fra 30. november i fjor. Dermed tilbys nordmenn endelig et skikkelig alternativ til passet - som du tross alt ikke har behov for om du stort sett holder deg i Norge.

I hverdagen er det fortsatt mange som bruker bankkort med bilde som legitimasjon. Men vil bankene fortsette med å tilby dette fremover - og vil det fortsatt være gyldig som legitimasjon?

Det har vi funnet ut for deg.

Lettere å fase ut bankkort som ID

Da Dinside i 2019 skrev om at det nasjonale ID-kortet har tatt for lang tid, uttalte Justis- og beredskapsdepartementet at det ikke er gitt generelle regler om hva som er gyldig legitimasjon i Norge.

Derimot fastsettes krav etter behov i tilknytning til ulike ytelser og tjenester, som betyr at det vil kunne variere fra område til område hvilke krav som stilles for å regnes som gyldig legitimasjon.

Vi har spurt departementet om det fortsatt er opp til forskjellige aktører, som banker, Posten, vegvesenet og liknende, om de vil godta bankkort med bilde som legitimasjon.

- Det er riktig som du skriver, men det vil bli lettere for offentlige og private aktører å fase ut bankkortet som gyldig legitimasjon nå når det nasjonale ID-kortet er tilgjengelig. For norske borgere kan også det nasjonale ID-kortet brukes som identifikasjon i EØS-området, sier Andreas Skjøld-Lorange, senior kommunikasjonsrådgiver i justis- og beredskapsdepartementet, til Dinside.

Bankkort med bilde kan brukes

Vi har spurt Posten og Statens vegvesen om de vil fortsette å akseptere bankkort med bilde som legitimasjon, noe de altså kan, ifølge reglene, nå som det går an å skaffe seg nasjonalt ID-kort.

- Vi har ingen planer om å endre dagens praksis, så bankkort med bilde og personopplysninger vil fortsatt kunne benyttes som legitimasjon, forteller pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten til Dinside.

Hos Statens vegvesen, derimot, kan det komme endringer knyttet til hvilke typer legitimasjon de godkjenner.

- Vi vil vurdere om det skal gjøres endringer knyttet til bruk av bankkort som legitimasjon. Nasjonalt ID-kort er begrenset til norske statsborgere inntil videre og vi må derfor se på helheten og trolig fortsatt akseptere bankkort for visse grupper, skriver deres fagavdeling til Dinside i en e-post.

Faser bankene ut bankkort med bilde?

Ifølge Finans Norge har norske banker i mange år utstedt bankkort med bilde, som også har vært benyttet som legitimasjon i andre sammenhenger enn bankvirksomhet.

- Men bankene har ingen plikt til å utstede allmenn gyldig legitimasjon, forklarer Sveinung Sleire, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til Dinside.

Han sier videre at mange banker har avviklet ordningen med bilde på bankkortet etter at staten først presenterte nasjonalt ID-kort.

- Som følge av at det nasjonale ID-kortet stadig har blitt forsinket, har likevel enkelte banker valgt å fortsette å utstede bankkort med bilde i påvente av dette, sier Sleire.

- Etter at det nasjonale ID- kortet ble lansert i november 2020, vil behovet for bankkort med bilde bli redusert og det bør påregnes at flere banker vil fase ut bilde på bankkortet, legger han til.

Dette sier bankene

Vi har spurt DNB, Sparebank 1, Danske Bank og Nordea om hva de vil gjøre med sine bankkort i tiden fremover.

DNB:

- Foreløpig vil vi ikke DNB foreta noen endring i rutinene våre, men det er noe vi vurderer. Etter hvert som nasjonalt ID-kort blir mer utbredt er det naturlig å se på om vi skal gjøre endringer, og om ID på bankkort skal opphøre. Under corona har vi midlertidig stengt for opprettelse av nye bankkort med bilde av smittehensyn, og det vil være en nyttig erfaring vi vil kunne ta med oss når vi skal gjøre en beslutning rundt dette, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Nordea:

- Nordea tilbyr fortsatt bankkort med bilde, men bankkort uten bilde er vårt hovedprodukt. Vi vurderer fortløpende behovet for å tilby bankkort med bilde, men opplever fortsatt at dette etterspørres av noen kunder.

Nordea følger krav til gyldige legitimasjoner i henhold til hvitvaskingsloven, hvor bankkort med bilde fortsatt er definert som gyldig legitimasjon, sier kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen.

Sparebank1:

- Vi har ingen konkrete planer om å fase ut bankkort med bilde. Bankene i alliansen følger med på utviklingen – både med nasjonalt ID-kort, og med praksis fra andre banker. Ved opprettelse av kundeforhold er det kun pass som i dag er akseptert i våre banker. Det nye ID-kortet vil trolig også bli akseptert som legitimasjon på linje med passet, etter at dette er juridisk vurdert, forteller kommunikasjonssjef Tone Mesna.

Danske Bank:

- Det har de siste årene vært færre og færre av våre kunder som har ønsket og valgt bankkort med bilde når de har bestilt nytt, i tillegg må man møte fysisk i banken ved anskaffelse av et slikt kort. I fjor tok vi konsekvensen av dette, og 30. september gikk vi dermed vekk fra slike kort. Allerede eksisterende bankkort med bilde vil fortsatt være gyldige frem til utløpsdato, sier pressesjef Øystein André Schmidt.

Han legger til at ved sedvanlige gjøremål i banken vil bankkort med bilde være godkjent som ID.

- I andre tilfeller, der man skal foreta seg «tyngre» oppgaver, vil ikke et slikt kort bli godtatt, sier Schmidt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer