Styringsrenten øker mars 2019

Hva skjer med boligprisene?

Flere hyppige renteøkninger kan gi utslag i boligmarkedet.

HØYE BOLIGPRISER: Oslo er en by i Norge med svært høye boligpriser. Ifølge Eiendom Norge kan hyppige renteøkninger framover få utslag i områdene hvor prisene er høyest, da gjeldsbelastningen for kjøperne også er høyest her. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
HØYE BOLIGPRISER: Oslo er en by i Norge med svært høye boligpriser. Ifølge Eiendom Norge kan hyppige renteøkninger framover få utslag i områdene hvor prisene er høyest, da gjeldsbelastningen for kjøperne også er høyest her. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har økt styringsrenten både i september 2018 og mars 2019, begge gangene med 0,25 prosentpoeng.

Det gjenstår å se hvordan bankene reagerer og om de justerer utlånsrentene sine, og videre hvordan dette vil påvirke lånene dine.

Men: Hva kan skje med boligprisene?

Renteøkning kan senke boligprisene

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim sier at isolert sett har renteøkning en negativ effekt på boligprisene.

- Det kan bli lavere boligpriser på kort sikt, altså utover høsten, men de vil nok stabilisere seg igjen på lang sikt, sier Kvadsheim til Dinside.no.

Dermed mener han at hvis du skal kjøpe bolig, kan du like greit gjøre det nå framfor å vente på et «krakk» som kanskje ikke kommer.

- Det kan komme en kortsiktig prisnedgang, men kjøper du for å eie noen år fram i tid, trenger du ikke å bekymre deg for dette. Jeg forventer ikke oppsiktsvekkende boligprisfall, sier Kvadsheim.

Hyppige renteøkninger kan gi større utslag

Eiendom Norge påpeker at renteøkningene i fjor høst og nå i mars var varslet i god tid, så de fleste er godt forberedt. Renteøkninger svekker forbrukernes kjøpekraft, men samtidig er kjøpekraften solid med et stabilt, godt arbeidsmarked og generelt god lønnsvekst de siste årene.

- I sum vil renteoppgangen nok ikke gi særlig utslag på boligmarkedet på kort sikt. Kommer økningene med hyppigere frekvens, derimot, eller at det blir større økninger enn det vi har sett så langt, kan det gi en effekt, spesielt i de områdene hvor prisene er høyest, da gjeldsbelastningen for kjøperne også er høyest her, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer til Dinside.no.

Norges Eiendomsmeglerforbund er ikke overrasket over sentralbankens renteøkning. For folk flest vil økte lønnsinntekter kompensere for økte rentekostnader, ifølge dem.

- Gode utsikter for norsk økonomi, moderat boligprisutvikling og positive forventninger i husholdningene har bidratt til rekordhøy boligetterspørsel. Sentralbankens rentepolitikk vil bidra til å begrense prispresset, og vi forventer et fortsatt balansert boligmarked i tiden framover, sier administrerende direktør Carl Geving til Dinside.no.

Andre faktorer spiller også inn

Wenche Martinussen i Storebrand sier at renteøkninger klart påvirker boligprisene, men at det også er andre forhold som spiller inn.

- Det vi ser akkurat nå er at befolkningsveksten er redusert i forhold til de siste årene, som kanskje betyr mer for boligprisene i pressområdene enn renten, som tross varslede økninger fortsatt er ganske lav, sier Martinussen til Dinside.no.

Hun mener at antallet nye boliger som bygges er en viktig driver for prisene. De neste årene vil det komme mange nye boliger ut på markedet, som er med på å holde prisveksten nede, men ser vi et par tre år fremover er det færre boliger som blir ferdige. Da kan prisene stige igjen, selv om renta har økt i mellomtiden, ifølge henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer