Digitalt testamente

Hva skjer med profilene dine på sosiale medier når du dør?

Testamente kan være løsningen, mener forsikringsselskap.

HVA SÅ ETTERPÅ: Du bruker kanskje Facebook daglig, men har du tenkt på hva som skjer med profilen din i tilfelle du dør? Enten kan du la den leve sitt eget liv uten deg, eller du kan spesifisere hva du vil skal skje ved å bruke innstillinger eller testamente. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix.
HVA SÅ ETTERPÅ: Du bruker kanskje Facebook daglig, men har du tenkt på hva som skjer med profilen din i tilfelle du dør? Enten kan du la den leve sitt eget liv uten deg, eller du kan spesifisere hva du vil skal skje ved å bruke innstillinger eller testamente. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er ikke gøy å tenke på at du skal dø en dag, men det er et uunngåelig faktum. Når du går bort, etterlater du deg, mest sannsynlig, en del eiendeler, samt diverse profiler på sosiale medier og digitale kontoer.

Hva som skjer med det du etterlater deg, kan reguleres av et testamente. I tillegg er det en lovfestet arverekkefølge som også vil avgjøre hvordan det du eier fordeles mellom dine etterlatte.

Et eget digitalt testamente

Men, hva med de digitale profilene og kontoene? Finnes det en måte for deg å regulere hva som skjer med dem?

Digitalt testamente kan være svaret. Det er en betegnelse for at du regulerer hva som skal skje med dine digitale rettigheter og eiendeler ved dødsfall, ifølge advokat Egil Horstad hos Simonsen Vogt Wiig.

- Det kan være lurt å tenke over hva du ønsker skal skje med ditt digitale ettermæle i testamentet ditt, siden sosiale medier, e-poster, Youtube-videoer eller kontoen din i nettbanken ikke forsvinner av seg selv, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring, til Dinside.no.

- Vil bli vanligere

Digitale testament er ganske nytt, men det vil komme en tid hvor det er flere døde enn levende på Facebook, noe som vil gjøre slike testament mer og mer aktuelle fremover, ifølge Brekken.

Uten et testamente, blir det opp til dine etterlatte å rydde opp i brukerkontoene dine, og det kan være en stor og vanskelig jobb.

- Bevisstheten om slike spørsmål blir stadig større. Til nå har aldersgruppen som er mest bevisst på å skrive testament, hatt tilsvarende lav bevissthet på spørsmål om digitale rettigheter, sier advokat Horstad.

Fem ting du bør tenke over

 1. Hva ønsker du skal skje med ditt digitale innhold når du dør?
 2. Bør du opprette et digitalt testament som forteller hvordan du vil at ditt digitale innhold skal forvaltes og oppbevares?
 3. Bør du lage en oversikt over brukernavn og passordene dine som en del av et testament?
 4. Du kan gå gjennom innstillingene dine på sosiale medier. På Facebook kan du, for eksempel, utnevne en minnekontoforvalter som kan laste ned innholdet fra din Facebook-konto når du dør.
 5. Det finnes flere tjenester som krypterer sensitiv informasjon og kan videreformidle passord når du dør. Du kan derfor vurdere å sette deg inn i tjenestene til for eksempel dashlane.com, keepersecurity.com, lastpass.com eller logmeonce.com.

Kilde: Frende Forsikring

Slik kan du løse det

Også advokat Trude Stormoen hos Landseth har vært borti temaet digitalt testamente. Hun mener at noe av problemet med å regulere hva som skjer med digitale profiler etter dødsfall, er at profilene anses som personlige, slik at arvingene ikke får tilgang med vanlig skifteattest.

- Én ting er å få slettet profilen til en avdød, mens en annen er å få tilgang til det som ligger der. Det kan jo være bilder og annet på profilene arvingene ønsker å beholde, sier Stormoen til Dinside.no.

Advokaten har best kjennskap til Facebook, som hun har forstått at ikke gir arvinger tilgang med bakgrunn i skifteattest eller annet, da avdødes profil anses som personlig.

- I et testamente kan arvingene i hvert fall få uttrykt avdødes ønske, for eksempel et samtykke til innsyn. Alternativt kan du derfor oppgi passord og koder til kontoene dine, slik at arvingene har mulighet til å logge inn, sier Stormoen.

Dette har blitt mer og mer vanlig å regulere, spesielt i USA, hvor de nok har kommet lengre enn i Norge, legger hun til.

Tryggest å bruke et ordinært testament

Hvis de digitale rettighetene kan ha en økonomisk verdi, må det skje etter de alminnelige formkravene for testamenter, altså at det er skriftlig og vitnet av to personer, påpeker advokat Horstad.

- Et eget digitalt testamente har nemlig sine svakheter og betenkeligheter. Hvis det blir nødvendig å kontakte aktørene direkte, vil det også kunne bli stilt spørsmål om en slik fullmakt rent rettslig er tilstrekkelig, fortsetter Horstad.

Derfor mener han at det aller tryggeste er å utarbeide et alminnelig testament der ønskene for digitale profiler og kontoer fremgår. Da er du sikker på at Facebook, Google og hvem det måtte være, vil akseptere og forholde seg til dokumentet.

Brekken i Frende legger til at foruten den avdødes eget ønske, er det andre gode grunner til å ta en digital opprydning når noen du er glad i går bort, for døde personer har ikke noe reelt personvern, og personlige opplysninger og bilder av en som er død, kan dermed bli misbrukt på nettet.

Dette skjer med de digitale kontoene ved dødsfall

Men, hva skjer med dine digitale kontoer og profiler hvis du dør og ikke har gjort noen tiltak for å regulere dem? Her er svaret til sikkerhetsekspertene i Affinion:

 • Apple ID og iCloud: Det finnes ingen automatiske prosesser for å stenge en Apple ID. Du må derfor kontakte Apple support for å få dette gjort. De vil da spørre etter en kopi av dødsattesten til den avdøde brukeren og så vil de behandle saken. Dersom ikke annet er bestemt ved lov, samtykker du gjennom brukervilkårene til at Apple-kontoen ikke er overførbar (non-transferable) og at alle rettigheter til ens Apple ID eller innhold på kontoen, slettes etter en brukers død. Dersom du har en Family Sharing med den avdøde, kan du få tilgang til innholdet til bruker.
 • Facebook: For å fjerne en brukerkonto fra Facebook, må du sende inn dokumentasjon som bekrefter at du er en nær slektning eller har fullmakt til å representere vedkommende. Den raskeste måten Facebook kan behandle forespørselen på, er å sende en skanning eller et bilde av den avdødes dødsattest. Hvis du ikke har dødsattesten, må du sende bevis på fullmakt og bevis på at brukeren er død. Her er dokumenter Facebook godtar som bevis på at du har fullmakt: Fullmakt, fødselsattest, testament (digitalt testament) og brev fra dødsboet. Send inn ett dokument som beviser brukers død, for eksempel dødsannonse eller minnekort. Før du dør, kan du planlegge hva som skal skje med kontoen din etter din død. I innstillingene kan du utnevne en minnekontoforvalter som kan laste ned innholdet fra Facebook-kontoen din.
 • Google: Google har en funksjon som de kaller «inaktiv konto-kontroll». Med denne kan brukere dele kontodata eller varsle andre hvis de har vært inaktive i en viss periode. For å konfigurere dette, gå til «Administrering av inaktiv konto», og klikk på Start. Avgjør når Google skal anse en brukerkonto som inaktiv, og hva Google skal gjøre med dataene på kontoen. Du kan dele den med noen du stoler på, eller du kan be Google om å slette kontoen.
 • Instagram: Hvis du ser en konto som tilhører en som er død, kan du innrapportere denne for å få den gjort om til en minnekonto. Da vil kontoen bli låst og ikke dukke opp i andres nyhetsstrøm. Kontoen til en død person må rapporteres inn til Instagram for at den kan bli slettet. Nære familiemedlemmer kan kontakte Instagram via et kontaktskjema og be om å få kontoen slettet. Dokumentasjon om brukers død må fremvises, samt bevis på at du er i nær slekt med avdøde.
 • Snapchat: De har ingen forklaring på sine nettsider for hvordan du sletter en nær slektnings konto. Det kan tyde på at de ikke har noen allmenn policy for hva som skjer med en konto når bruker dør. Kontoen vil sannsynligvis bli slettet automatisk etter en viss periode med inaktiv bruk.
 • Twitter: Enhver konto som er inaktiv, som altså ikke har sendt tweets eller noen har logget inn på i løpet av seks måneder, vil bli slettet. Dersom du som arving eller etterlatt ønsker fjerning av avdødes konto, tar du kontakt med Twitter. Da må du vise fram dødsattest til den avdøde, kopi av din egen gyldige legitimasjon og en liste med annen informasjon om bruker.

- Dersom du blogger, er et digitalt testamente, eller at det digitale nevnes i et alminnelig testament, viktig. Det kan regulere hva som skal skje med notater, bilder, mailer og eventuelle inntekter, avslutter Einar Brekken i Frende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer