Digitalt testamente

Hva skjer med profilene dine på sosiale medier når du dør?

Testamente kan være løsningen, mener forsikringsselskap.

HVA SÅ ETTERPÅ: Du bruker kanskje Facebook daglig, men har du tenkt på hva som skjer med profilen din i tilfelle du dør? Enten kan du la den leve sitt eget liv uten deg, eller du kan spesifisere hva du vil skal skje ved å bruke innstillinger eller testamente. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix.
HVA SÅ ETTERPÅ: Du bruker kanskje Facebook daglig, men har du tenkt på hva som skjer med profilen din i tilfelle du dør? Enten kan du la den leve sitt eget liv uten deg, eller du kan spesifisere hva du vil skal skje ved å bruke innstillinger eller testamente. Foto: Jan Haas/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er ikke gøy å tenke på at du skal dø en dag, men det er et uunngåelig faktum. Når du går bort, etterlater du deg, mest sannsynlig, en del eiendeler, samt diverse profiler på sosiale medier og digitale kontoer.

Hva som skjer med det du etterlater deg, kan reguleres av et testamente. I tillegg er det en lovfestet arverekkefølge som også vil avgjøre hvordan det du eier fordeles mellom dine etterlatte.

Et eget digitalt testamente

Men, hva med de digitale profilene og kontoene? Finnes det en måte for deg å regulere hva som skjer med dem?

Digitalt testamente kan være svaret. Det er en betegnelse for at du regulerer hva som skal skje med dine digitale rettigheter og eiendeler ved dødsfall, ifølge advokat Egil Horstad hos Simonsen Vogt Wiig.

- Det kan være lurt å tenke over hva du ønsker skal skje med ditt digitale ettermæle i testamentet ditt, siden sosiale medier, e-poster, Youtube-videoer eller kontoen din i nettbanken ikke forsvinner av seg selv, sier Einar Brekken, produktsjef i Frende Forsikring, til Dinside.no.

- Vil bli vanligere

Digitale testament er ganske nytt, men det vil komme en tid hvor det er flere døde enn levende på Facebook, noe som vil gjøre slike testament mer og mer aktuelle fremover, ifølge Brekken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer