Hva skjer med renten i dag?

Norges økonomer er uenige om renten skal opp eller ned, men tror den vil bli holdt uendret på dagens rentemøte.

Hva skjer med renten i dag?
Publisert
Sist oppdatert

I dag kl 14 vil Norges Bank nok en gang beslutte om styringsrenten skal opp, ned, eller stå på stedet hvil. De fleste makroøkonomene tror renten vil holdes uendret i dag, men fremtiden er langt mer usikker.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB spår at Norges Bank holder renten på 2 prosent på dagens rentemøte. Videre sier han til E24 at han tror de vil heve renten litt før årsskiftet.

- Renten skal ned

Men sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen forventer to rentekutt i høst. Han sier til E24 at renten vil bli holdt uendret på rentemøtet i dag, men at den skal ned to ganger før nyttår.

– Hvis vi skal komme tilbake til normale vekstrater i en verden som nå har veldig svak vekst, vil vi trenge flere rentekutt. Det er ingen krise, men vi er inne i en lavvekstperiode i norsk økonomi.

Sist Norges Bank satte ned styringsrenten var den 17. juni 2009 da den ble kuttet fra 1,50 til 1,25.

>>>Slik får du beste rente

Beste boliglånsrenter 1 million kroner
Beste boliglånserenter 2 millioner kroner

Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen tror ikke renten skal ned. Foto: First Securities
Seniorøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen tror ikke renten skal ned. Foto: First Securities Vis mer


- Blir der den er

Bjørn Roger Wilhelmsen, seniorøkonom i First Securities, er av dem som tror renten vil stå urørt helt frem til årsskiftet.

- Norges Bank kommer sikkert til å la renten være uendret i morgen. Jeg tror ikke hovedstyret vil diskutere et annet alternativ enn uendret rente, sier han til DinSide.

First Securities venter at renten holdes uendret frem til årsskiftet.

- Årsaken til det er at inflasjonen er lav og at inflasjonen sannsynligvis vil forbli lav en god stund fremover på grunn av svak økonomisk vekst i Norge det siste året, samt fallende importpriser påvirket av en nokså sterk handelsvektet kronekurs.

Wilhelmsen peker også på usikkerheten rundt utviklingen internasjonalt og tegn til svakere vekst i USA, Kina og Japan. Renteforventningene ute har også falt videre.

- Men på den annen side har finansmarkedene blitt litt mindre bekymret for Europa i det siste. Dessuten er det tegn til økt optimisme i norsk industri.

Samlet sett er det uansett ikke grunnlag for å heve renten nå eller i nær fremtid, mener Wilhelmsen, som tror første renteøkning vil komme i februar.

Få rentebeslutningen på DinSide kl 14.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer