Sommeren 2020:

Hva skjer med sommerjobbene?

Virke spår en halvering i antall sommerjobber. Tall fra Finn viser derimot ikke samme trend.

FÆRRE SOMMERJOBBER: Tall fra Virke tilsier at det blir færre sommerjobber i sommer. Her fra Tollboden i Kragerø i fjor sommer. Foto: NTB/Scanpix
FÆRRE SOMMERJOBBER: Tall fra Virke tilsier at det blir færre sommerjobber i sommer. Her fra Tollboden i Kragerø i fjor sommer. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Kun 18 prosent av virksomhetene planlegger å ansette sommervikarer, viser en undersøkelse fra Virke. Nedgangen skjer i så godt som alle Virkes bransjer, men er størst innenfor faghandel – som klær og skobutikker, innen kultur og opplevelse, reiseliv og trening.

Tall fra Finn.no viser derimot ikke samme tendens.

Halvering av antall sommerjobber

- Det ligger an til en halvering av antall sommerjobber i år. Dette er dårlig nytt for ungdommen. Nedgangen i sommerjobber har vært en trend over tid, men i 2020 er det et stup, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon i en pressemelding.

Tallene kommer fra Virkes medlemsundersøkelse gjennomført 4.-6. mai, med totalt 1789 respondenter.

- Det er dessverre mange av virksomhetene som vanligvis tar inn flest sommervikarer som også er hardest rammet av omsetningssvikt på grunn av korona - slik som i turistnæring, servering, opplevelser og kulturvirksomhet, sier Kristensen.

Mange Finn-annonser

Ifølge Finn.no er «sommerjobb» det mest brukte søkeordet på Finn jobb, og i april alene ble det gjort nesten 15.000 søk etter nettopp sommerjobb.

De ser ingen nedgang i antall utlyste sommerjobber i perioden januar til og med april, sammenlignet med 2019 og 2018.

- Ser man på antall sommerjobb-stillinger lagt ut hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor, ser vi en relativt stabil utvikling, forteller Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør for Finn jobb til Dinside.

I 2020 ble det publisert 4.830 stillinger i denne perioden, mot 4.879 i 2019 og 4.354 i 2018.

Han sier videre at for hele Finn jobb har det vært en nedgang i antall publiserte stillinger på 21 prosent hittil i år, mens det for sommerjobber kun er en nedgang på 1 prosent.

- Så corona, lock-down og oljeprissjokk ser ikke ut til å påvirke etterspørselen etter sommerjobb, sier Ringvold.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

Søker etter helsepersonell

Ringvold sier videre at de så en oppgang i trafikken generelt på Finn jobb siste uken av april.

- Dette viser at det er god aktivitet blant kandidatene i arbeidsmarkedet. For virksomheter som er på jakt etter talenter, også til sommerstillinger, er det altså veldig gode muligheter for å få rekruttert disse kandidatene på Finn jobb nå, tror Ringvold.

Det er innen bransjene helse og omsorg, transport, logistikk og luftfart og butikk og varehandel, at det ifølge Finn er lyst ut flest stillinger som går under sommer og sesong, så langt i 2020.

Sommerjobb i landbruket?

Det har vært mye snakk om hvordan landbruket mangler arbeidskraft i sommer, ettersom det vil være manko på utenlandsk sesongarbeidskraft. Vi har derfor spurt Norges Bondelag om de tror det er gode sjanser for å få seg sommerjobb innen landbruket for ungdom og studenter.

Seniorrådgiver Amund Johnsrud sier til Dinside at grøntsektoren mangler arbeidskraft på grunn av coronasituasjonen om restriksjoner på utenlandsk arbeidskraft. Han tror det spesielt kan være muligheter i innhøstingsperioden, spesielt når det gjelder jordbær.

- Å plukke jordbær eller annet type innhøstingsarbeid er fysisk krevende arbeid som krever effektivitet og nøyaktighet, og at man kan jobbe i hele innhøstingsperioden, understreker han.

Det er også vanskelig å anslå behovet for ekstra arbeidskraft per i dag, sier Johnsrud. Dette fordi ulike smitteverntiltak kan medføre økt mannskapsbehov for innhøsting.

- Siden effektiviteten går ned på grunn av restriksjoner eller tiltak i åker og på lager, kan bonden trenge å ha flere personer tilgjengelig for å få høstet samme kvantum som i en ordinær arbeidsituasjon. Samtidig vet vi ikke sikkert hvordan dette vil slå ut i praksis. Det er dessverre slik at hvis bonden opplever at usikkerheten blir for stor, så vil han/hun måtte vurdere å redusere årets produksjon, og mannskapsbehovet vil dermed bli nedskalert tilsvarende, forklarer Johnsrud.

Er du interessert i jobb innen landbruket, har Bondelaget et samarbeid med Norske Landbrukstenester (NLT). Du kan også snakke med Bondelagets fylkeskontor der du bor, eller kontakte Nav, råder Johnsrud.

Mistet sommerjobben?

Coronakrisen kan kanskje også ha ført til at enkelte som allerede hadde fått lovnader om sommerjobb i forkant av coronakrisen, ikke lenger er sikret jobb i sommer.

Men her kan ikke arbeidsmiljøloven hjelpe deg, ifølge rådgiver Veronica Hermansen i Arbeidstilsynet.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

- Arbeidsmiljøloven, som regulerer arbeidsforhold, gjelder ikke før du faktisk starter i en jobb. Derfor er det heller ingen regler i arbeidsmiljøloven om opphør av arbeidsforhold før man faktisk har startet. Dette gjelder også reglene om oppsigelsestid, sier Hermansen.

Hun sier videre at dette dermed vil være et avtalerettslig spørsmål som reguleres av alminnelige avtalerettslige regler, og Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å veilede i avtaleloven, eller å foreta avtalerettslige vurderinger.

- Ønskes slike vurderinger må du kontakte juridisk bistand. Svaret på disse spørsmålene kan til syvende og sist kun avgjøres av domstolene, legger Hermansen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer