Hva skylder kommunen din?

Kommunene skylder 34.984 kroner per innbygger. Men det er store variasjoner.

Gjeldens kilde: I privatøkonomien er det også de rike som har mest gjeld. Hammerfest får 150 millioner i året i eiendomsskatt fra dette anlegget. (Foto: Andreas Rümpel).
Gjeldens kilde: I privatøkonomien er det også de rike som har mest gjeld. Hammerfest får 150 millioner i året i eiendomsskatt fra dette anlegget. (Foto: Andreas Rümpel). Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kollapsen i de islandske bankene har trukket staten med seg ned i bankerotten, og bare utløsningen av innskyterne i Icesave, som var en sparekonto hvor skotter og nederlendere hadde mye penger, vil koste mer enn 100.000 kroner pr. islender.

Flytte fra Vega?

I avisene har flere innsendere de siste dagene skrevet at islendingene kommer til å flytte fra statsgjelden. Heller enn å betale ned på sin del av statens negative egenkapital, kommer de til å forlate landet.

Norge er langt bedre stilt, men i noen norske kommuner går ganske mye av skatteinntektene til å betale ned på gammel moro, før man eventuelt kan få noe velferd for skattepengene. Og nesten alle de mest forgjeldede kommunene ligger i Nord-Norge.Aller mest forgjeldet er Hammerfest, mens Vega kommer hakk i hæl. Begge disse kommunene har en netto gjeld på over 100.000 kroner pr. innbygger.

På lang sikt må man forvente at gjelden forrentes med rundt fem prosents rente, eller 5.000 kroner i året pr. innbygger bare i renter. Og det gjelder alle innbyggere - arbeidstakere, barn, pensjonister og uføre. Fordelt på yrkestakere blir det fort en mye høyere sum.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer