Hva tjener naboen?

Daglig presenterer dagspressen ligningslister over de rikeste personene i landet. Men hva forteller egentlig ligningstallene? Ikke mye, i hvert fall ikke hvis personen har mange fradrag eller kompliserte inntekts- og utgiftsforhold. Selv om naboen står oppført med 100.000 i nettoinntekt og 200.000 i netto formue kan de reelle tallene være mange ganger høyere.

Publisert

Du husker kanskje at selvangivelsen opererer med to typer inntekt: personinntekt og alminnelig inntekt (også kalt nettoinntekt). Nettoinntekt, som vises i ligningstallene, kan være svært forskjellig fra en persons brutto inntekt.

Personinntekt vises ikke i ligningen, men det er dette tallet som forteller hva du virkelig har tjent i året som gikk. Personinntekt er i hovedsak det du har i brutto lønn, enten det er arbeidsinntekt, pensjonsinntekt eller andre ytelser fra folketrygden.

Netto inntekt derimot, er bare et teoretisk tall som kommer frem etter alle fradrag (unntatt særfradrag). En person som tjener 300.000 kan godt figurere i ligningsprotokollene med for eksempel 100.000 i netto inntekt dersom han eller hun har mange og store fradrag.

Mange fradrag

Nettoinntekt er alltid lavere enn det vedkommende virkelig tjener. Dette er fordi alle får fradragene som heter klassefradrag og minstefradrag. For en enslig person utgjør disse fradragene 57.600 kroner (1997).

I tillegg kommer eventuelle andre fradrag som for eksempel fradrag knyttet til renter på lån, pendlerfradrag, tap ved salg av bolig eller aksjer, betaling av barnebidrag, foreldrefradrag, sjømannsfradrag, fremførbare underskudd osv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.