Hvem er menneskets beste venn?

Nå er det vitenskapelig bevist hva som er det beste kjæledyret.

Det er ingen naturlov at katter og hunder må hate hverandre. Men hvem av dem elsker du? Foto: colourbox.com
Det er ingen naturlov at katter og hunder må hate hverandre. Men hvem av dem elsker du? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes hundemennesker og det finnes kattemennesker, og begge gruppene er fullstendig overbevist om at ”deres” favorittdyr er det overlegent beste kjæledyret. NewScientist har imidlertid bestemt seg for å gå vitenskapelig til verks, og finne ut hvilket av dyrene som faktisk er det beste!

Les også: Viktige kjæledyr

Det kan selvsagt diskuteres hvorvidt det egentlig er mulig å løse denne evige konflikten, da alle som har et hårete medlem av familien vet at nettopp dette dyret er helt spesielt, med sine helt unike evner og sin helt spesielle personlighet. Vitenskap har imidlertid en tendens til å se en art som en helhet, se etter fellestrekk og måle gjennomsnitt.

I tillegg kommer vi jo ikke unna at dette blir et forsøk på å sammenligne epler og pærer, eller nærmere bestemt hunder og katter.

Les også: Og dette har du i hus?

Uansett, New Scientist bestemte seg for å ta utfordringen likevel, og har latt hunder og katter ”kjempe” mot hverandre i elleve kategorier. Her er resultatet!

1. Hjerne

Den har kanskje ikke størst hjerne, men den har flest nevroner... Foto: colourbox.com
Den har kanskje ikke størst hjerne, men den har flest nevroner... Foto: colourbox.com Vis mer


Med sine 64 gram er den gjennomsnittelige hundehjernen betydelig større enn en gjennomsnittelig kattehjerne, som bare veier 25 gram – men så er jo også en gjennomsnittelig hund mye større enn en gjennomsnittelig katt. Hvis man i stedet måler hjernemasse som en prosentandel av kroppsmasse, vinner kattene med en værhårsbredd.

Men som du kanskje vet, er ikke hjernestørrelse noe godt mål på intelligens – da er det bedre å se på atferd. Når det er sagt finnes det én anatomisk størrelse som kan si noe om evnen til å bearbeide informasjon, nemlig antall nevroner i hjernebarken. Og her danker kattene ut hundene, med 300 millioner nevroner mot hundenes skarve 160 millioner.

Les også: Pus kan gi eksem

Vinner: katten
Foreløpig stilling: katter 1 – 0 hunder

2. Felles fortid

"Nå er vi enige, ikke sant?" Hvis du har hund er den sannsynligvis et helt naturlig medlem av familien. Foto: colourbox.com
"Nå er vi enige, ikke sant?" Hvis du har hund er den sannsynligvis et helt naturlig medlem av familien. Foto: colourbox.com Vis mer


Hvem har vært ved vår side lengst – hunder eller katter? Forskeren Robert Waynes team ved The University of California i Los Angeles har etter mye om og men kommet fram til at hunden skilte seg fra sin slektning ulven og ble tam for rundt 50.000 år siden. Andre studier har kommet fram til at 16.000 år må være et mer riktig tall.

Les også: Ligner virkelig hund og eier?

Det er heller ikke enkelt å være sikker på hvor lenge det er siden kattene ble tamme. Det ser imidlertid ut til at det også er en stund siden kattene ålte seg inn i våre hjem og hjerter for første gang, noe som blant annet blir bevist av en 9500 år gammel kypriotisk grav, der en katt er begravd ved siden av et menneske.

Men uansett – det ser ut til at hundene var der først.

Vinner: hunden
Foreløpig stilling: katter 1 – 1 hunder

3. Bonding

Din beste venn - enten du vil eller ei. Foto: colourbox.com
Din beste venn - enten du vil eller ei. Foto: colourbox.com Vis mer


Båndet mellom en hund og dens eier er bemerkelsesverdig likt båndet mellom et barn og dets mor (eller far). Et barn som føler seg trygt oppfører seg på en karakteristisk måte i fremmede situasjoner: det er modig og utforskende når moren er i nærheten, og det blir engstelig når hun forsvinner. Det vil roe seg sammen med en fremmed etter en stund, men har bare øyne for moren når hun kommer tilbake.

Hunder reagerer på akkurat samme måte i slike situasjoner. Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse på hundemennesker, som gjerne trekker fram hunders ubetingede kjærlighet som noe av det beste med dem. Men hva med katter?

Les også: Lyst på hund?

Det samme eksperimentet ble også gjort på katter, men med et helt annet resultat: kattene nektet nemlig å gjennomføre det! Hele settingen var svært stressende for kattene, antakeligvis fordi katter vanligvis ikke forlater territoriet sitt. Studieleder Adam Miklosi ved universitet Eotvos Lorand i Budapest tror imidlertid at katter former lignende bånd som hunder til sine eiere, men han klarte altså ikke å bevise det.

Selv katteeiere må imidlertid innrømme at katter setter pris på å være uavhengige. Katter er einstøinger av natur, mens hunder egentlig er flokkdyr som instinktivt ønsker å knytte seg til andre.

Les også: Lei av singellivet? Lei en hund!

Vinner: hunden
Foreløpig stilling: katter 1 – 2 hunder

4. Popularitet

Ikke rart den er populær - hvem kan da motstå denne? Foto: colourbox.com
Ikke rart den er populær - hvem kan da motstå denne? Foto: colourbox.com Vis mer


Den ultimate testen av hva som er det beste kjæledyret må da være hvor mange som faktisk eier dem? Og her er katten en klar vinner. Det er vanskelig å finne tall for hele verden, men ifølge ferske studier er det 204 millioner katter i de ti landene med flest katteeiere, mens det er 173 millioner hunder i de ti landene med flest hundeiere.

Les også: Katten er bra for hjertet

Vinner: katten
Foreløpig stilling: katter 2 – 2 hunder

5. Forståelse

Don't give me that puppy look... Foto: colourbox.com
Don't give me that puppy look... Foto: colourbox.com Vis mer


Border collien Rico, som kan forstå over 200 ord, er et strålende eksempel på en flink hund, men selv hunder med noe mindre fatteevne enn Rico kan gjenkjenne og lystre flere dusin kommandoer.

Ord er imidlertid ikke det eneste de kan forstå. Hunder klarer nemlig også å forstå noe av ”tegnspråket” vårt, som for eksempel en utstrakt finger eller et nikk. Det virker kanskje ikke spesielt imponerende, men faktum er at sjimpanser sliter med det samme. Hunder bruker også blikkvekslinger for å gjøre eieren sin oppmerksom på noe.

Les også: Hunden slanker deg

Katter er kognitivt ganske like hunder, men de er verken imøtegående eller interesserte, noe som gjør dem forbasket vanskelige å jobbe med. Men Miklosis team fant at katter har like stor evne til å følge pekebevegelser for å finne mat som hunder – men hvis maten er gjemt og umulig å få tak i, vil hunder høyst sannsynlig be om hjelp fra eierne sine ved hjelp av blikkvekslinger, mens katter stort sett forgjeves prøver å få tak i belønningen selv.

Hunder har med andre ord et mye større vokabular, samtidig som de er mer ivrige etter å ha kontakt med eieren sin.

Les også: Babyer forstår hva hunder bjeffer

Vinner: hunden
Foreløpig stilling: katter 2 – 3 hunder

6. Problemløsing

En blindehund kan være til uunnværlig hjelp for en person som har mistet synet. Foto: colourbox.com
En blindehund kan være til uunnværlig hjelp for en person som har mistet synet. Foto: colourbox.com Vis mer


Vi vet ikke så mye om katters evner til problemløsing, og i de få studiene som har blitt utført har de lykkes og mislyktes i omtrent det samme som hunder. Hunder har blitt testet mye mer enn katter, men de har likevel ikke utmerket seg som spesielt smarte.

Man har faktisk ofte sett på hunder som de dumme fetterne til ulvene, som har 33 prosent større hjerne. En klassisk studie viste at ulver lærte å åpne en dør med en komplisert smekklås bare ved å se på at en annen ulv gjorde det, mens hunder ikke klarte det selv etter å ha sett døren bli åpnet og lukket i flere år.

Les også: Toåringer og hunder er like smarte

Miklosi og en annen forsker, Jozsef Topal ved det ungarske vitenskapsakademiet i Ungarn, har imidlertid vist at hunder virker dummere enn de faktisk er – på grunn av eieren. Jo tettere bånd en hund har til eieren sin, jo større er sannsynligheten for at den gir avkall på evnen til selvstendig tenkning og handling til fordel for eieren.

Når eieren oppmuntrer dem til å løse et problem, blir de imidlertid flinkere. Forskerne konkluderer derfor med at hunder egentlig ikke er dårlige til å løse problemer, men at de foretrekker å ha en samarbeidstilnærming til det.

Dette blir ekstra tydelig hos førerhunder. Når de samarbeider med eieren sin tar de som regel rollen som den underdanige parten, men når behovet melder seg tar de affære og løser problemet som eieren deres ikke klarer å mestre.

Les også: Hvorfor hunder aldri surfer på nettet

Vinner: hunden
Foreløpig stilling: katter 2 – 4 hunder

7. Vokalisering

Katter har en egen evne til å få oss til å ville ta vare på dem... Foto: colourbox.com
Katter har en egen evne til å få oss til å ville ta vare på dem... Foto: colourbox.com Vis mer


Analyser av kattemjau viser at de inneholder lydmønstre som fanger oppmerksomheten vår – men katters vokalrepertoar er temmelig begrenset, og mjauene deres har en tendens til å være ganske egenartede, slik at det bare er eierne deres som greier å forstå hva de vil fram til.

Hunder er derimot mer vokalt fleksible. De kan variere lengden, registeret, toneleiet, frekvensmoduleringen og tonaliteten i bjeffene sine, og dette bruker de til å produsere karakteristiske bjeff i ulike situasjoner. Selv en person som aldri har eid en hund kan ofte klare å avgjøre om en hund er ensom, sint eller glad bare ved å høre på hvordan den bjeffer.

Les også: Kjæledyr kan reise kollektivt

Uansett om du er aldri så glad i kjæledyret ditt, kan mjauingen eller bjeffingen imidlertid også gå deg på nervene. Men katter kan ha funnet en vei rundt dette problemet, viser en ny studie, som avslører hvordan katter bruker sin myke sang på en utspekulert måte. Ved å inkludere et inntrengende, høyfrekvent mjau i et salig mal, produseres nemlig en lyd som får fram omsorgsinstinktet vårt.

Karen McComb fra The University of Sussex, som analyserte disse lokkende malene, tror at de virker på et ubevisst nivå, på samme måte som babygråt, som har en lignende frekvens. Med sin listighet vinner altså kattene knepent denne runden.

Les også: Med kjæledyr på ferie

Vinner: katten
Foreløpig stilling: katter 3 – 4 hunder

8. Lydighet

Hunder kan trenes opp til å gjøre mye rart... Foto: colourbox.com
Hunder kan trenes opp til å gjøre mye rart... Foto: colourbox.com Vis mer


Mens dyr som sjimpanser og delfiner lærer ved emulering – ved å se noen andre gjøre noe, for så å prøve å gjøre det selv – lærer hunder på samme måte som babyer. Dette, som kalles pedagogi, innebærer implisitt undervisning, der hunden er oppmerksom på signaler som øyekontakt, håndbevegelser og vokalisering, og hvor den så prøver å imitere lærerens handlinger.

Den mest grunnleggende måten å trene en hund på er å styrke atferden vi vil at den skal ha ved å gi den noe godt. Katter kan også læres opp ved hjelp av belønninger, men dette vet man mindre om.

Les også: Hunder biter flest småbarn

Miklosi tror imidlertid at katter i utgangspunktet kan oppnå samme resultater som hunder.

- Men hunder vil - de er mer interesserte og tar treningen mer alvorlig, sier han til New Scientist.

Dessuten – selv uten eksplisitte instruksjoner oppfatter hunder hvordan man skal oppføre seg gjennom lek, mener dyrebehaviorist Marc Bekoff ved The University of Colorado. Denne runden vinner altså hundene overlegent.

Les også: Hunder kan beskytte mot astma

Vinner: hunden
Foreløpig stilling: katter 3 – 5 hunder

9. Supersanser

Kanskje disse kattene hører ekstra godt? Foto: colourbox.com
Kanskje disse kattene hører ekstra godt? Foto: colourbox.com Vis mer


Både hunder og katter kan skryte av mer utviklede sanser enn oss på flere områder. Nesen til en blodhund inneholder for eksempel 300 millioner luktreseptorer, mot våre skarve fem millioner. Når det er sagt er katter på ingen måte dårlige til å lukte de heller - og fordi det er så stor forskjell på ulike hunderaser, har en gjennomsnittelig katt, med sine 200 millioner luktreseptorer, bedre luktesans enn en gjennomsnittelig hund.

Verken hunder eller katter har imidlertid bedre syn enn oss, men de har likevel noen imponerende optiske evner. De har nemlig begge evnen til å smelte sammen synsbilder mye raskere enn oss, da cellene på netthinnene deres tar flere bilder per sekund enn våre, noe som gjør dem superfølsomme for bevegelse.

Les også: Grisedyrt hos dyrlegen

Hovedgrunnen til det er at de har mange flere staver enn tapper (øyeceller), noe som også forklarer det dårlige fargesynet deres. Når det er sagt er staver spesielt nyttige i dårlig belysning. Og her vinner kattene knepent – de kan se i lys som er seks ganger svakere enn vi klarer, mens hundene "bare" klarer fem ganger så lite lys.

Hvis vi også tar med hørselssansen, blir det hat trick på kattene. De har en hørselsrekkevidde som strekker seg fra 45 til 64.000 hertz, mens hundene bare kan høre mellom 67 og 45.000 hertz.

Les også: På kennel i ferien

Vinner: katten
Foreløpig stilling: katter 4 - 5 hunder

10. Økovennlighet

Katter trenger litt mindre mat enn hunder. Foto: colourbox.com
Katter trenger litt mindre mat enn hunder. Foto: colourbox.com Vis mer


Hunder har vært involvert i nedgangen i bestanden av den sjeldne europeiske natteravnen, de forstyrrer fugler som bygger reder på bakkenivå – og de reduserer faktisk det biologiske mangfoldet selv når de blir holdt i bånd, bare ved sin blotte tilstedeværelse!

Men den virkelig store forskjellen kommer til uttrykk ved dyrenes "økologiske fotavtrykk", som dreier seg om hvor mye dyrket jord som trengs for å holde dem med mat. En middels stor hunds økologiske fotavtrykk er 0,84 hektar årlig, noe som er temmelig mye. Selv en liten chihuahua har et fotavtrykk på 0,28 hektar årlig. En gjennomsnittelig katt, derimot, er mer miljøvennlig, med et økologisk fotavtrykk på bare 0,15 hektar.

Les også: Røyk kan gi kjæledyr kreft

Vinner: katten
Foreløpig stilling: katter 5 – 5 hunder

11. Praktisk nytte

Narkotikahund på sporet. Foto: colourbox.com
Narkotikahund på sporet. Foto: colourbox.com Vis mer


Hunder kan jakte, samle i flokk og vokte. De kan lukte seg fram alt fra narkotika og bomber til hvalekskrementer, de kan ledsage blinde og døve mennesker, løpe om kapp, trekke sleder, finne personer som har blitt begravd av snøskred, hjelpe barn med å lære ting og kanskje til og med forutsi jordskjelv. Katter er gode å ha hvis du er invadert av gnagere.

Les også: Hunder kan gi mindre allergi

Men det er kanskje en urettferdig sammenligning? Det finnes jo andre grunner enn disse til at vi er glad i kjæledyrene våre. Katter er vakre og myke, og man har bevist at det å klappe dem virker stressreduserende.

Men også det å eie en hund kan senke både blodtrykket og kolesterolnivåene dine. I tillegg er man jo nødt til å gå tur med en hund, noe som ikke bare er bra for hunden, men også for deg. Du får din daglige dose av fysisk aktivitet, og kanskje også muligheten til sosial kontakt med andre hundeeiere. Og derfor vinner hunden.

Les også: Dette må du vurdere før du skaffer deg hund

Vinner: hunden
Endelig stilling: katter 5 – 6 hunder

Helt enig? Eller river du deg i håret over det vitenskapelige "beviset" på at hunder er å foretrekke fram for katter? Si din mening i diskusjonsfeltet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer