Hvem får se politimappen din?

Hundretusener av nordmenn har en mappe hos politiet. Bare i løpet av 1997 gjorde 184.000 nordmenn seg fortjent til en mappe etter å ha begått forseelser og/eller forbrytelser. "Mappene" eksisterer i form av datafiler i bøteregisteret og strafferegisteret. Dersom du var en av dem som begikk en forseelse eller forbrytelse lurer du sikkert på hvem som har tilgang til disse høyst sensitive opplysningene.

Publisert

La oss begynne med den hyggelige siden av saken. Du har adgang til alle opplysninger som finnes om deg selv både i bøte- og strafferegisteret. Ifølge "lov om strafferegistrering" er det bare å ta kontakt med politimesteren i ditt distrikt. Loven anbefaler at opplysningene gis muntlig - antageligvis av hensyn til deg selv. Vi har jo ikke alle like god orden i papirene våre.

Før vi går videre minner vi om at full tilgang til straffe- og bøteregisteret i prinsippet tilsvarer det som kalles "utfyllende politiattest". Begrenset tilgang omtales i loven bare som "politiattest". Som du har skjønt har du selv rett til å få vite innholdet i mappen din tilsvarende innholdet i "utfyllende politiattest".

Men hvem har så tilgang til denne "utfyllende" mappen utenom deg selv? Først og fremst politiet. Loven sier følgende:

Utfyllende opplysninger

"Til bruk for strafferettspleien kan politi, påtalemyndighet og domstoler fremsette begjæring til strafferegistret om opplysninger om navngitte personer. Opplysninger gis som utskrift på særskilt blankett fastsatt av justisdepartementet." Tilsvarende har politi, påtalemyndighet og domstoler rett til de samme opplysninger i bøteregisteret."

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer