I høst har flere ungdomsskoler blitt mobilfrie. Mobilforbud blant elevene kan i beste fall føre til mindre nettmobbing, ifølge denne skolen Dagbladet har snakket med. Men slett ikke alle som jobber i skolen er positive til å innføre mobilforbud, skriver NRK.
Som Dinside har skrevet tidligere kan ungdomsskoler velge å være mobilfrie skoler dersom dette står i deres ordensreglement.
- Det er opp til skoleeier å bestemme hva slags regler som skal være i ordensreglementet, innenfor de rammene som opplæringsloven, friskoleloven og menneskerettigheten fastsetter, uttalte Hilde Austad, avdelingsdirektør for juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet da vi skrev om temaet sist.

Så lenge må du vente før du får kjøre opp
Endel av de mobilfrie skolene samler inn mobiltelefonene ved skolestart, før elevene får dem utdelt igjen når skoledagen er over.
Men hvem har ansvaret hvis telefonen blir stjålet, når den er i skolens varetekt?
Hvem må erstatte mobilen?
Når elever har med seg dyre eiendeler, dekkes de normalt av innboforsikringen - hvis vilkårene til din forsikring dekker dette.
Men er mobilen samlet inn av læreren må skolen dekke tapet, mener forsikringsselskapet Tryg.
- Dersom gjenstander blir stjålet mens de er i skolens besittelse, eksempelvis dersom mobiltelefoner samles inn på mobilfrie skoler, mener Tryg at skolen bør ta på seg det økonomiske ansvaret for disse gjenstandene, sier Ole Irgens, kommunikasajonssjef i Tryg til Dinside.
Skolen har et «objektivt erstatningsansvar»
Sivilombudsmannen har i en tidligere sak avgjort at det var skolen som måtte erstatte en jakke som ble stjålet fra en elev i skoletida.
Sivilombudsmannen behandler klager fra nordmenn som mener å ha vært utsatt for urett eller feil fra den offentlige forvaltningen, som helse- og omsorgstjenester, plan- og byggesaker og så videre.
Årsaken til at det var skolen som måtte ta regningen, var at elevene ble pålagt å legge igjen tingene sine i klasserommet under et arrangement i skolens gymsal.
Sivilombudsmannens vurdering var at skolen hadde det de kaller et objektivt erstatningsansvar, ettersom eleven ble pålagt å oppbevare jakken i klasserommet, og derfor ikke hadde noe valg med tanke på hvor hun skulle oppbevare jakken og heller ikke hadde mulighet til å følge med på den.
«Det kan således sies å foreligge et «forvaringsansvar» for kommunen. I et slikt tilfelle er det rimelig å plassere risikoen for tøyet hos kommunen, slik at tapet dekkes over kommunens budsjett istedenfor av den enkelte elev.»
Kan overføres til mobiltelefoner
Kontorsjef Bjørn Dæhlin hos Sivilombudsmannen sier til Dinside at den nevnte jakke-saken nok har en viss overføringsverdi.
- Et argument for et objektivt ansvar vil kunne være tvangselementet til å gi fra seg mobiltelefonene, forklarer han.

Så mye er det vanlig at konfirmantene får i gave
Samtidig sier Dæhlin at utgangspunktet for skolens ansvar nok vil være et forvaringsansvar selv om oppbevaringstjenesten ikke er betalt for.
- Tradisjonelt innebærer forvaringsansvaret at forvarer ikke har noe objektiv ansvar, men et skyldansvar med såkalt omvendt bevisbyrde. Det innebærer at skolen blir erstatningspliktig med mindre den kan bevise at årsaken til tap eller ødeleggelse av mobiltelefonen ikke skyldes handlinger eller unnlatelser skolen eller dens personale kan bebreides for, sier Dæhlin.
I tilfeller hvor skolen kan sies å enten ha skyldansvar eller et objektivt ansvar, vil det være riktig at eleven får erstattet den frastjålne mobilen, uansett pris.
- Skadelidte skal ha dekket sitt fulle økonomiske tap, altså både dyre og billige telefoner, sier Dæhlin.
