Hvem har billigst surfing i Europa?

Både Telenor, Netcom og Tele2 tilbyr fastpris for utenlandssurfing. Men det er ikke sikkert det lønner seg.

DYRT: Å surfe i utlandet er fortsatt dyrt, selv om det i Europa har blitt langt billigere de siste årene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press
DYRT: Å surfe i utlandet er fortsatt dyrt, selv om det i Europa har blitt langt billigere de siste årene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Netcom gikk denne uken ut og skrøt av "barberte" surfepriser i Europa, med surfepakker til faste priser. To uker tidligere lanserte Telenor slike pakker, og Tele2 har også samme opplegg.

Hvordan fungerer surfepakkene til Telenor? Svar på alt du lurer på

Samtidig velger blant annet Chess å holde på den gamle modellen med fast pris per megabyte.

Så hva lønner seg? Og hvem er billigst?

Dyrt blir billig

DinSide har satt opp tre ulike bruksmønstre for å se hva prisen hadde blitt. Vi har valgt 10 MB per døgn for lite bruk, 30 MB per døgn for normalt bruk og 50 MB per døgn for mye bruk. Netcom og Tele2 har like priser, så vi har satt dem sammen i tabellene og grafene. Vi har i disse tallene forutsatt at kundene som har muligheten har kjøpt surfepakkene Netcom, Telenor og Tele2 tilbyr. Prisene vi forholder oss til gjelder i alle eller de fleste EU/EØS-land.

Hvem har billigst surfing i Europa?

Slik blir summene for Telenor, Netcom, Tele2, OneCall og Chess:

Grunnen til at Netcom og Tele2 holder seg på samme pris på både 10 MB og 30 MB, er at pakkene deres inkluderer nettopp 30 MB. Telenor sin, derimot, inneholder 20 MB. Dermed bør man kjøpe to surfepakker for å surfe 30 MB.

Uheldig nordmann surfet for 150.000 kroner i Tyrkia

Av tallene ser vi at Chess er billigst ved lite bruk, men blir blant de dyreste ved mye bruk. På samme måte er Netcom og Tele2 dyrest ved lite bruk, men billigst ved mye bruk.

Hvem har billigst surfing i Europa?

Dette blir enda tydeligere når vi setter prisene i en graf:

Her begynner Chess sin linje på bunn, men ender i toppen, under OneCall sin, som går nærmest parallelt. Og Netcom og Tele2 sin linje starter på toppen, men reiser seg sakte og ender på bunnen.

OPPDATERING: I ettertid har Chilimobil kommet med ny pris, på 1,59 kroner per MB, altså lavere enn Chess. Operatøren tilbyr kun kontantkort, men dette kan også være en fordel til slikt bruk, da det blir umulig å bruke mer enn du allerede har betalt for.

Surfing uten surfepakker

Som tallene og grafene viser, lønner det seg ikke alltid med surfepakker.

Surfepakker for Europa

 • Netcom og Tele2 tilbyr pakker på 30 MB døgnet for maks 39 kroner, og Telenor tilbyr 20 MB døgnet for maks 29 kroner.
 • Dette betyr at du kan bruke hele kvoten i løpet av ett døgn uten å betale mer enn hva pakken koster.
 • Vil du bruke mer enn dette, må du kjøpe en ny pakke.
 • Snittprisen per MB inne i pakkene fordrer at du faktisk har brukt opp hele kvoten.
 • Bruker du ikke opp kvoten blir prisen noe helt annet: For eksempel koster det 4,23 kroner (i tråd med ny EØS-standard) per MB i Netcoms surfepakke. Når du har surfet over 9,2 MB (38,92 kroner) surfer du i praksis gratis.

 • Her er grunnen: Chess er en av dem som kun tilbyr betaling per MB, til 1,99 kroner innen EU. Også OneCall velger den gamle modellen, med en pris på 2,50 kroner per MB. Dette er langt lavere enn Netcom sine 4,23 kroner per MB inntil 9,2 MB i sin surfepakke. Netcoms surfepakke gir altså en lav snittpris per MB når du bruker hele kvoten på 30 MB, men en høy MB-pris for de som bruker under 10 MB.

  Med andre ord: Surfer du lite, bør du vurdere å betale per MB hos operatører som tilbyr lave slike priser. Surfer du mye, bør du kjøpe surfepakker.

  For også hos selskapene som tilbyr surfepakker kan du kun betale per megabyte, ved å rett og slett ikke kjøpe surfepakkene. Men som regel vil dette bare lønne seg om du surfer noen få megabyte, da surfeprisene ofte er like høye utenfor surfepakkene som i surfepakkenes begynnelse.

  Hvor mye surfer du i utlandet?

  (Avsluttet)
  Ingenting! (0 MB)(41%) 470
  Litt (under 10 MB døgnet)(23%) 267
  Normalt (30 MB døgnet)(14%) 160
  Veldig mye! (over 50 MB døgnet)(13%) 151
  Mye (50 MB døgnet)(8%) 90
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Dette kan være den ultimate feriemobilen – test av Sony Xperia Z som tåler vann og sand!

  Forvirret?

  Surfing i utlandet har alltid vært dyrt, men begynner nå å i tillegg blir ganske forvirrende. Da Telenor lanserte sine surfepakker, brukte vi en hel artikkel på å forklare dem. Og nå har vi brukt en hel artikkel på å se om konseptet lønner seg.

  Men som sagt er altså moralen: Surfer du lite, kan det lønne seg å holde seg unna surfepakker.

  Med lite mener vi her under 10 MB dagen. I praksis en sjekk av e-post og et par artikler på DinSide og VG Nett. Mer avansert bruk, som video og musikk, krever langt mer. Men vil du være på den sikre siden kan det være lurt å holde utelandssurfingen på et minimalt nivå uansett hvor billig operatørene hevder det har blitt, for det er ikke lett å beregne databruk nøyaktig. En fordel ved surfepakker er i så måte at du er sikker på at regningen aldri blir høyere enn prisen på pakken. Betaler du ikke for en ny surfepakke, får du i praksis heller ikke surfet mer det døgnet.

  Her er noen flere artikler for å hjelpe deg:
  Finn ut hvor mye data du bruker
  Så mye data krever tjenester som Spotify, Youtube og nettaviser
  Slik surfer du billigere i utlandet
  Slik laster du ned musikken fra Wimp og Spotify

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer